Radnik šabačke Izgradnje Ninko Đukanović štrajkovao je više od godinu dana pred zgradom Opštine da bi ostvario svoje pravo na stan od 12,5 kvadrata. Dugogodišnji sudski postupak okončan je pravnosnažnom presudom kojom je dobio izvršno pravo na tih 12,5 kvadrata, kao i da naplati sudske troškove.

Radnik šabačke Izgradnje Ninko Đukanović štrajkovao je više od godinu dana pred zgradom Opštine da bi ostvario svoje pravo na stan od 12,5 kvadrata. Dugogodišnji sudski postupak okončan je pravnosnažnom presudom kojom je dobio izvršno pravo na tih 12,5 kvadrata, kao i da naplati sudske troškove. Međutim, njegovo preduzeće otišlo je u stečaj, da bi kasnije bilo prodato za oko četrdesetak miliona dinara. Zgrada Navipa, koju zovu Šabačkim „Skadrom na Bojani“, gde je Ninković imao taj stan kao domar, još uvek nije završena. Iako se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru grada, gde se poslovni i stambeni prostor skupo prodaju, ova zgrada sa četiri hiljade kvadrata godinama zvrji prazna, a ni novi vlasnik nije započeo njeno uređenje.
S druge strane, Đukanović je bio spreman i na poravnanje, da mu se bilo kako omogući da dobije svoj krov nad glavom. Bio je spreman da adaptira i jednu podrumsku prostoriju u zgradi na Trkalištu, čak je dobio potpise od 55 odsto stanara da mu se to omogući. Iako je reč o neuslovnim prostorijama gde malo ko zalazi, desilo se da ga je predsednik kućnog saveta u tome onemogućio, smatrajući da „preko hleba traži pogaču“.
Đukanović ističe da je sve ovo što mu se dešava hir obesnih, a on živi od invalidnine koja iznosi 4.800 dinara mesečno. Radio je 30 godina u preduzeću koje je izgradilo više od pola Šapca, izdvajao za stambenu izgradnju, a posle svega ostao je na ulici. Nikada nije mogao da ide na godišnji odmor, radio je u nadnici otkad zna za sebe, pomagao svima koji su to tražili. Uz to, u baraci Izgradnje, gde je nekad živeo i gde je uglavnom bio smešten alat, isključeni su struja i voda, iako bi to da ima samo dobre volje moglo povoljno da se reši i da ima gde da prespava. Pre 15 godina nadležna komisija ga je proglasila invalidom rada, a nedavno je bio i u bolnici zbog pogoršanog stanja i teške depresije. Tražio je da tu i ostane, ali je ponovo morao na ulicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari