Država je kriva za štetu u Savamali: Advokatica Ana Matić za Danas o presudi koja ide u korist Iskre 1foto Milorad Đurović

Osam godina od rušenja u Savamali kompanija Iskra d.o.o, čiji su 17 objekata (oko 1.330 kvadrata) te izborne noći između 24. i 25. aprila 2016. godine sravnjeni sa zemljom na prostoru današnjeg Beograda na vodi, dobila je pozitivnu međupresudu Privrednog suda protiv države Srbije. Pravna zastupnica Iskre advokatica Ana Matić kaže za Danas da je presuđeno tako da je utvrđeno da postoji osnov odgovornosti Republike Srbije – MUP-a za naknadu štete.

U odluci Privrednog suda u Beogradu navedeno je da nema dokaza da je u u noći 24. na 25. jun 2016. MUP, kao organ za čiji zakoniti rad odgovara tužena (država), preduzeo mere koje je bio dužan prema Zakonu o policiji i podpropisima.

– U slučaju Iskre d.o.o, došlo je do promene sudije, jer je Marija Medenica izabrana u Privredni apelacioni sud, pa je presudu donela novoizabrana sudija Ana Novaković. Reč je o međupresudi, što znači da sud smatra da je država kriva za štetu, a ako ta presuda postane pravosnažna, u daljem toku postupka će se veštačiti i utvrditi visina štete. Što se tiče kompanije Transport peroni, koju zastupamo takođe, nema promena, predmet je i dalje u Privrednom apelacionom sudu – navodi naša sagovornica.

Međutim, sud je u slučaju Iskre, odbio tužbeni zahtev u odnosu na sve ostale tužene a to su Milenijum tim d.o.o, Beograd na vodi d.o.o i Grad Beograd, sa tvrdnjom da nije dokazano da su učestvovali u šteti.

– Mi smo uložili žalbu protiv prvostepene presude, jer i dalje smatramo da su svi tuženi solidarno odgovorni za štetu. U oktobru bi i ovaj predmet trebalo da se dostavi Privrednom apelacionom sudu radi odlučivanja i o našoj žalbi i o žalbi Državnog pravobranilaštva koje zastupa Republiku Srbiju – kaže advokatica Matić.

U prilog tome koliko su tuženi odgovorni za štetu u Hercegovačkoj ulici gde su se pod „fantomkama“ rušili objekti, Matić navodi da su Milenijum tim d.o.o i Beograd na vodi d.o.o koji su kao izvođač-investitor, neposredno nakon rušenja zajednički zauzeli posed i počeli sa gradnjom.

– Čak je i u posebnom sudskom postupku koji smo vodili za jedan mali deo objekata koji sticajem okolnosti nije bio srušen sve do avgusta i septembra 2016. godine, pravnosnažno utvrđeno da je taj čin izvršen od strane Milenijum tima i Beograda na vodi – dodaje Matić.

Ona podseća i na opštepoznatu činjenicu da je na odgovornost „najviših organa gradske vlasti“ za rušenje u Savamali ukazao i sam Aleksandar Vučić, u to vreme premijer Srbije, dok je Siniša Mali bio gradonačelnik Beograda.

– Vučić je na to ukazao samo nekoliko dana nakon rušenja. I brojni dokazi potvrđuju tezu da je Grad Beograd aktivno učestvovao i u rušenju, ali i u prikrivanju tragova, gde su sva komunalna preduzeća sa ljudstvom i mehanizacijom preko dve nedelje u maju 2016. godine odnosila delove porušenih objekata, što je konstatovano i u izveštaju Zaštitnika gradjana, a da MUP nikada nije izvršio uviđaj – zaključuje advokatica Ana Matić.

Kako je ranije za Danas ocenio advokat Rodoljub Šabić, noćno rušenje u Savamali samo po sebi bilo je skandal bez presedana. Nakon ove međupresude Privrednog suda, Šabić kaže za N1 da je bila neizbežna i pored ovakvog stanja u pravosuđu, te da će doprineti da se demistifikuju tvrdnje vlasti. Napominje da će za konsekvencu, pre ili kasnije, imati da država, odnosno njeni poreski obveznici plate pozamašan iznos novca za tu štetu. O postupka pred Privrednim sudom kaže da je već otišao u nedogled i da o definitivnom završetku samo može da se nagađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari