Sudan će narednog vikenda objaviti prekid vatre u četiri i po godine dugom sukobu s pobunjeničkim grupama u Darfuru, saznaje se juče iz anonimnih izvora. Saopštenje će biti pročitano na otvaranju mirovnih pregovora o Darfuru u libijskom gradu Sitru, rodnom mestu libijskog lidera Moamera el Gadafija.

Sudan će narednog vikenda objaviti prekid vatre u četiri i po godine dugom sukobu s pobunjeničkim grupama u Darfuru, saznaje se juče iz anonimnih izvora. Saopštenje će biti pročitano na otvaranju mirovnih pregovora o Darfuru u libijskom gradu Sitru, rodnom mestu libijskog lidera Moamera el Gadafija. Abdelmahmud Abdalahelm Mohamed, sudanski ambasador u UN, izjavio je da ovaj potez ima za cilj promociju uspeha dugo očekivanog mira.
„Toga dana objavićemo prekid vatre i tako pregovaračima možemo dati šansu da istupe sa sporazumom o prekidu neprijateljstava i prekidu vatre u prvoj rundi pregovora“, izjavio je Mohamed.
U međuvremenu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel tvrdi da sudanska vlada opstruiše raspoređivanje 26.000 jakih snaga UN i Afričke unije u Darfuru. Abdel Vahid, lider u egzilu jedne od glavnih pobunjeničkih grupa sudanske Oslobodilačke armije, izjavio je da bi mirovni pregovori trebalo da se održe jedino posle raspoređivanja mirovnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari