Još u ponedeljak je u svečanoj sali pribojske Gimnazije održan zajednički roditeljski sastanak povodom naloga Ministarstva prosvete da se rasformira jedno od četiri odeljenja prvog razreda. Sastanku je prisustvovao i direktor Ginazije Vasilije Dragojlović kako bi upoznao prisutne ása načinom preraspodele učenika u druga odeljenja. Roditelji i učenici su se usprotivili raspuštanju odeljenja a ánajavili su ámogućnost bojkota nastave ako do toga dođe.


Sastanku su prisustvovali roditelji, učenici i odeljenske starešine sva četiri odeljenja prvog razreda. Direktor je u pokušaju da prisutnima objasni zašto nadležno Ministarstvo sada na ovome insistira kada je drugo polugodište uveliko počelo rekao,

– Ja sam imao usmeni dogovor sa predstavnicima Ministarstva da se to odeljenje može formirati, i objasnio da imamo dovoljan broj učenika . Kasnije, zbog nekih anonimnih prijava o broju učenika, koje su stizale áu Ministarstvo oni su tražili da se ono rasformira. Sada je njihova odluka takva i ja je moram sprovesti. Pri tome nije bitna moja funkcija, ponudio sam ostavku.

Razredne starešine su podržale zahteve roditelja i obavestili ih da ánastavnici koji predaju tom odeljenju áveć sada primaju umanjenu platu zbog insistiranja iz Ministarstva da se rad nastavnika u tom odeljenju ne može plaćati.

Roditelji su izrazili nezadovoljstvo zakasnelim reakcijama uprave škole na ovaj problem i najavili mogućnost bojkota nastave u svim razredima á ako se ova odluka o ukidanju odeljenja ábude sprovela.

Kada je direktor Gimnazije , pri kraju sastanka, počeo da čita novi raspored učenika po odeljenjima , većina učenika je negodujući, neki i plačući, napustila salu.

Roditelji su na kraju sastanka izabrali svoje predstavnike koji su sa definisanim zahtevom da se odeljenje ne rasformira otišli sutradan kod predstavnika lokalne samouprave . Od njih su dobili uveravanja da će povodom ovog problema, zamenica predsednika Opštine zadužena za pitanja prosvete , zakazati sastanak u Ministarstvu, a da će ih o ishodu tih razgovora obavestiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari