Malo je toga za šta se Partizanovi fudbaleri mogu „uhvatiti“ u večerašnjem duelu 2. kola J grupe Lige Evrope, sa Šahtjorom iz Donjecka. Domaćin je pre trijumfa u finalu prošlogodišnjeg finala Kupa UEFA redovno učestvovao u Ligi šampiona, dok je za goste praznik svaki izlazak iz Srbije. Tim iz Ukrajine na tržištu vredi 120 miliona evra, a naša najbolja ekipa pet puta manje. Kasa ukrajinskog giganta ne puni se samo prodajom igrača, dok „parni valjak“ živi od njihovih transfera.

 

Stadion: Donbas arena. Kapacitet: 50.000 mesta. Sudija: Vilijam Kolum (Škotska).

Šahtjor: Pjatov – Kučer, Levandovski, Rat, Rakitski – Fernandinjo, Žadson, Gaj, Vilijan, Srna – Adrijano. Trener Mirčea Lučesku.

Partizan: Radosavljević – Stevanović (Knežević), Đorđević, Gavrančić, Krstajić – Fejsa, Petrović – Ilić, Moreira, Lomić – Diara. Trener Goran Stevanović.

 

Trenera „rudara“ Rumuna Lučeskua boli glava od viška sjajnih igrača u odličnoj formi, dok njegov kolega Stevanović muči muku sa slabim partijama važnih pojedinaca, skromnim rešenjima na nekim pozicijama i pogubnim psihološkim posledicama kadrovskih ratova u klupskoj vrhušci. Šahtjor „teroriše“ rivalske golmane (42 pogotka na 16 mečeva u ovoj sezoni), a Partizan je ili nekonkretan ili neefikasan. U Humskoj ne poriču nijednu od ovih činjenica, ali i ne pristaju na, unapred dodeljenu, ulogu statista u ovih 90 minuta. Baš u tom nemoranju i otpisivanju vide šansu za rezultatsko čudo, što bi u ovom slučaju predstavljao čak i remi sa iskusnijim protivnikom.

– Zvuči neverovatno, ali za nas su ovakvi mečevi lakši od utakmica sa domaćim protivnicima. Protiv BSK-a, Inđije i sličnih ekipa tražimo rupe u „bunkerima“ da bismo došli do pobeda koje od nas svi podrazumevaju, dok u Evropi imamo posla sa timovima koji hoće i znaju da igraju fudbal. Ovog puta je Šahtjor taj koji mora, a Partizan nema šta da izgubi. Možemo samo dobiti budemo li izvukli sve iz sebe. Moji igrači još nisu oslobodili svu kolektivnu i individualnu energiju. Možda je baš ovaj četvrtak prilika za to – svestan je trener crno-belih Goran Stevanović razlike u klasi, ali i naoštren za mušku borbu sa fudbalskim Golijatom sa Istoka.

U istom stilu govori i Aleksandar Radosavljević, kojem će ovo biti tek treći nastup među stativama od kada je na gol liniji zamenio, poslednjih meseci, nesigurnog Mladena Božovića.

– Idemo u Ukrajinu da igramo fudbal. Opušteno. Za svoju dušu. Za razliku od mečeva u Superligi protiv Šahtjora nećemo biti pod pritiskom da moramo da dobijemo utakmicu. Favoriti su, bolje su od nas startovali u Ligi Evrope, imaju igrače koji više vrede i imaju veće međunarodno iskustvo, ali nisu vanzemaljci. Ne, ne klecaju nam kolena. Naprotiv, očekujem da baš iz takvog pristupa proistekne povoljan rezultat. Samo da odigramo mirno, pametno, organizovano i punim plućima. Ovakve utakmice su san svakog fudbalera iz naše lige – ima nadu autsajderov čuvar mreže.

Mladi defanzivac Siniša Stevanović sitni prvu evropsku sezonu u karijeri i mašta o miksu najboljih detalja iz startnog poraza od Tuluza i pobede u derbiju sa Vojvodinom.

– Najvažnije je da smo izašli iz perioda praćenog lošim rezultatima. Psihički stabilni putujemo na megdan Šahtjoru, a pošto smo se uverili koliko je takmičenje u Ligi Evrope drugačije od našeg prvenstva, znamo i šta (ne)treba da radimo. Pod uslovom da spojimo pozitivne stvari iz drugog poluvremena s Tuluzom i svih 90 minuta duela sa Vojvodinom, možemo se nadati ostvarivanju naših želja. Previše smo pričali o našim kvalitetima, vreme je da ih potvrdimo delima – smatra desni bek srpskog šampiona.

Među 19 igrača Partizana koji su krenuli put Donjecka nema dojučerašnjeg prvog čuvara mreže Mladena Božovića, koji je kao treći golman ostao u Beogradu.

Grubor: Ne preti nam izbacivanje

Generalni sekretar Partizana Darko Grubor, ne strahuje da bi klub mogao biti izbačen iz Lige Evrope zbog smrti navijača Tuluza Brisa Tatona, koji je stradao od ruke obesnih fanova crno-belih. „Sigurno će Evropska fudbalska federacija, posle ove tragedije, biti pod pritiskom da nas izbaci, ali ne postoji opasnost od toga. Nema propisa UEFA koji predviđaju diskvalifikaciju za događaje koji su se desili van stadiona. Bojimo se međutim, da ćemo od sada biti na „meti“, tj. da će UEFA i najbezazleniji incident ubuduće drastično kažnjavati“ – svestan je prvi operativac kluba.

Futuristička Donbas arena

Partizan je prvi evropski tim koji će igrati u superkomfornoj Donbas areni. Najbogatiji Ukrajinac i vlasnik kluba Rinat Ahmetov u izgradnju novog stadiona, sa 50.000 sedećih mesta, automatskim navodnjavanjem, provetravanjem i grejanjem terena i tribina, najvećim semaforima i novinarskom ložom u Evropi, spektakularnim osvetljenjem, desetinama restorana, butika, nekoliko ambulanti, muzejom, ogromnim parkingom i parkom sa veštačkim jezerom, uložio je 400 miliona dolara, pa se „leteći tanjir“ u rudarskoj prestonici ubraja u pet najlepših stadiona na Starom kontinentu.

Duljaj – emotivni profesionalac

Bivši igrač Partizana Igor Duljaj razapet je između profesionalizma i ljubavi prema Partizanu.

– Kada sastavlja tim, trener ne vodi računa o tome kome je rođendan, da li ga je ostavila devojka ili igra protiv bivšeg kluba, već bira one za koje veruje da su mu najpotrebniji i najspremniji. Dao sam 14 godina života Partizanu, ostao u super odnosima sa ljudima iz kluba, uvek ga pratim i bodrim, ali imam obaveze prema svom klubu i moram ih ispuniti- kaže za Danas iskusni vezista „narandžastih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari