U teškoj željezničkoj nesreći kod Mojkovca u utorak oko 17.30 sati, poginuli su radnici novosadske kompanije ZGOP – Ranko Kašiković (1959) i Goran Gavrić (1957), dok je oko 40 osoba povrijeđeno. Do nesreće je došlo u tunelu broj 161 između Mojkovca i Bijelog Polja, kada se voz koji se kretao prema Bijelom Polju sudario sa građevinskom željezničkom mašinom „dresina“ na kojoj se nalazilo sedam radnika ZGOP-a, angažovanih na obnovi pruge.


Povrijeđeni putnici hospitalizovani su prvo u mojkovački Dom zdravlja, a onda u Opštu bolnicu u Bijelom Polju. Prema riječima direktora bjelopoljske bolnice Tomislava Jeremića, tri lica su teže povrijeđena ali im životi nijesu u opasnosti. „Radi se o Gavrilu Boškoviću iz Podgorice koji ima povredu glave, Rajku Koraću iz Berana koji je zadobio potres mozga i Zumberu Podbišćaninu iz Brodareva. Oni su smješteni na hirurškom odjeljenju naše bolnice. Ostali putnici su pregledani i poslati na kućno liječenje“, kazao je Jeremić. Željeznička infrastruktura – kompanija koja gazduje prugama, pružnom opremom i stanicama i ostalom infrastrukturom u Crnoj Gori oglasila se saopštenjem u kome se kaže da je do nesreće došlo udarom voza u radnu mašinu i to nakon što je „lokalni putnički voz, koji je iz Mojkovca krenuo za Bijelo Polje u 17:42 pošto je na izlaznom signalu dobio slobodan prolaz odnosno zeleno svijetlo i pošto mu je otpravnik vozova u stanici Mojkovac dao signal da krene“.

– Očekujemo od nadležnih organa da sprovedu istragu u skladu sa zakonom i da javnosti što je moguće prije saopšte rezultate istrage, kaže se u saopštenju. Putnici koji su bili u vozu pričaju da se čuo žestok udar i da su mislili da je došlo do sudara vozova. „U vozu je nastala vriska, lupnjava i panika na sve strane. Gusti dim je kuljao i pomislila sam da se voz zapalio. Od Bijelog Polja do Podgorice sam putovala autobusom i negdje na putu autobusu je otpao točak. Sada još i ovo. Kako i čime da putujemo“, pita se putnica voza Tea Franca. Izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović rekao je da je voz krenuo iz stanice Mojkovac nakon „uredne otpreme“.

– Ističem da događaj spada u grupu regulisanja saobraćaja koja je u nadležnosti Željezničke infrastrukture. Formirana je zajednička komisija od predstavnika Željezničke infrastrukture i Željezničkog prevoza koja će utvrditi uzrok nesreće. Zakonski rok za objavljivanje rezultata je 15 dana, s tim što taj rok može biti pod određenim okolnostima produžen, kazao je Zindović. Kako saznajemo, tužilac u Bijelom Polju naredio je saslušanje sedam zaposlenih u stanicama Mijatovo kolo i Mojkovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari