Talentovana violinistkinja Tea Arnold (18) iz Banje Koviljače kod Loznice, od oktobra će nastaviti usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Minsteru, u Nemačkoj. Na ovu prestižnu akademiju Tea se upisala kao prva od 280 violinista iz čitavog sveta. Kaže da je molbu za prijem poslala bez nekih preteranih očekivanja, ali je na prijemnom ispitu pokazala najbolje umeće sviranja od svih kandidata. Upisana je kao redovni student na četvorogodišnje studije i dobila je nemačku stipendiju.


Tea se s violinom druži od svoje pete godine i prvo muzičko znanje stekla je u Muzičkoj školi u Loznici. Potom je u Beogradu završila srednju muzičku školu kod Vladimira Markovića, jednog od najboljih profesora violine u Srbiji. Sada je došlo vreme da napusti Srbiju jer je, kako kaže, sudbina talentovanih muzičara da idu u inostranstvo ukoliko žele dalje da napreduju. Tea govori engleski, španski i italijanski, a sada će uz sviranje violine učiti i nemački jezik.

Tea, koja po očevoj liniji ima nemačko poreklo, u prvo vreme će biti smeštena kod familije, koja živi upravo u Minsteru. Iza sebe ova nadarena devojka već ima veliki broj koncerata. Pored Srbije, nastupala je i u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, Slovačkoj i još nekim evropskim zemljama. Zanimljivo je da od toliko nastupa nijedan nije bio u Loznici, gde malo ko i zna za Teu i njene uspehe. Prvi put je nagrađena na jednom republičkom takmičenju još kao sedmogodišnja devojčica, a do sada je osvojila oko 40 prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Ona kaže da ne treba biti mašina za note, već u tonove uneti emociju.

– Zato ja govorim da ne sviram već pravim muziku, a sviraju oni koji uzmu note i samo precizno izvedu ono što je napisano – ističe Tea.

Ona inače nije od onih muzičara koji vežbaju satima i smatra da nije u pitanju koliko, već kako se vežba. – Kvalitetno, sa potpunom koncentracijom, ne može se vežbati duže od dva sata bez prekida, a sa pauzama ne više od pet sati dnevno. Sve dalje je zavaravanje i iscrpljivanje – priča Tea, čiji su najveći oslonac roditelji Dragan i Arbina i sedmogodišnji brat Dorotej, koji svira violončelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari