Fudbaleri Barselone i Bajerna opravdali su uloge favorita protiv Milana, odnosno Marseja u četvrtfinalnim mečevima i nakon 180 igre sasvim zasluženo nastavljaju pohod ka tituli prvaka u Ligi šampiona. Katalonci i Bavarci su u revanš mečevima kao domaćini ostvarili sigurne pobede pa će večeras na miru ispratiti preostala dva susreta ove faze i sačekati sledeće protivnike. Barselona je slavila protiv Milana sa 3:1, što joj je bilo dovoljno za prolaz u narednu fazu jer u Italiji nije bilo pogodaka, dok je Bajern istovetnim rezultatom od 2:0, kao i pre šest večeri, završio međunarodni izlet Marseja, a verovatno i epizodu Didijea Dešana na klupi nekadašnjeg evropskog prvaka.


Iako je Barselona bila bolji rival od „rosonera“ tokom čitavog sinoćnog meča, iako je imala daleko veći broj udaraca ka golu protivnika i duže vremena držala loptu u svom posedu, čini se da će glavni utisak, pogotovo u italijanskim medijima, biti dva (ne)sporno dosuđena jedanaesterca za domaćina. Ako je glavni sudija Holanđanin Bjorn Kujpers imao razloga da start Antoninija nad Mesijem u 11. minutu okarakteriše kao nedozvoljen i pokaže na belu tačku, veo sumnje nadvio se nad povlačenjem Neste i Busketsa u 41. minutu. Naime, činjenica je da je iskusni Italijan vukao za dres fudbalera Barselone, ali se čini da je tom duelu prethodio prekršaj Pujola nad Nestom, jer je kapiten domaćih pokušao da načini „blok“ i u toj situaciji faulirao defanzivca Milana. Ipak, Kujpers je drugi put pokazao na jedanaesterac, a Mesi je upisao svoj drugi gol na meču pošto je preuzeo odgovornost i kod prvog penala. Taj detalj umnogome je uticao na igru u nastavku susreta jer puleni Masimilijana Alegrija nisu imali snage, znanja i koncentracije da se ponovo vrate u meč. Ponovo, jer su golom Noćerina u 33. minutu došli do željenog rezultata. Najisplativije pojačanje „rosonera“ ove sezone dobilo je loptu od Ibrahimovića u pravom trenutku, baš kada je Maskerano bezuspešno pokušao da načini ofsajd zamku, i u tom trenutku izjednačio rezultat. Drugo poluvreme bi možda bilo zanimljivije i sigurno neizvesnije da Inijesta nije pogodio u 53. minutu, što je nateralo goste da se otvore, ali bez pravog plana. Inijesta je bio na pravom mestu posle udarca mesija jer mu se lopta srećno odbila u noge, a on je prihvatio i poslao u nebranjeni deo mreže. Milan je imao samo jednu šansu u nastavku kada je Valdes zaustavio šut Robinja iz situacije „jedan na jedan“ (61), ali je i udarcu Brazilca prethodio zvižduk nesigurnog Kujpersa koji je prekinio napad zbog igranja rukom napadača Milana. Barselona je mogla i do ubedljivije pobede, ali je Tijago Alkantara u 67. minutu šutirao pored gola posle dodavanja Mesija, da bi još jedan rezervista Adrijano nespremno dočekao pas Maskerana u 87. minutu pa je i on bio neprecizan.

Sa druge strane, mnogo manje uzbuđenja bilo je u Minhenu gde je Bajern sa velikim kapitalom iz prvog meča dočekao Marsej. Trener Bavaraca Jup Hajnkes ostavio je na klupi Arjena Robena i najboljeg strelca ekipe Marija Gomeza, ali se to nije puno osetilo u igri domaćina. Hrvatski internacionalac Ivica Olić u potpunosti je iskoristio ukazanu šansu u vrhu napada i sa dva gola u 13. i 37. minutu rešio pitanje pobednika. Olić je iz neposredne blizine odlično reagovao na dodavanja Riberija sa desne, odnosno Alabe sa leve strane, i bez problema matirao Mandandu. Nikako ne bi trebalo zanemariti izvanrednu partiju Riberija, koji se u odsustvu Robena nametnuo kao apsolutni vođa i pokazao da će u finišu sezone predstavljati veliku opasnost za svakog rivala. Bavarci su u drugom poluvremenu s razlogom „spustili“ gas i rutinski odšetali do polufinala.

Novi rekord Mesija

Sa dva gola iz jedanaesteraca Leo Mesi je stigao do svog 14. pogotka ove sezone u Ligi šampiona čime je postavio novi rekord takmičenja. Dosadašnji rekorder Rud van Nistelroj je u sezoni 2002/03 postigao 12 pogodaka u dresu Mančester junajteda. Holanđanin nijedan gol te sezone nije postigao iz jedanaesterca.

Pehar stigao u Minhen

Pehar šampiona koji će 19. maja podići kapiten pobedničkog tima posle finala na Alijanc areni stigao je sinoć u Minhen. S obzirom na to da je Barselona obezbedila utakmice i u nastvaku takmičenja nije isključeno na „ušati“ trofej uopšte ne promeni vlasnika.

Čekaju se rivali

Bajern će 17. aprila u prvom meču polufinala dočekati boljeg iz dvomeča Reala i Apoela, dok će Barselona dan kasnije gostovati pobedniku duela između Čelsija i Benfike. Revanš susret prvo će igrati Barselona sa svojim protivnikom (24. aprila), a Bajern će na revanš istrčati dan kasnije.

Barselona – Milan 3:1 (2:1)

prvi meč – 0:0

Strelci: Mesi 11p, 41p, Inijesta 53 – Noćerino 33. Stadion: Nou Kamp. Gledalaca: 90.000. Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija). Žuti kartoni: Maskerano, Kuenka (Barselona), Antonini, Nesta, Sedorf, Robinjo, Mekses, Maksi Lopez, Noćerino (Milan).

Barselona: Valdes, Alves, Pike (od 75. Adrijano), Maskerano, Pujol, Buskets, Ćavi (od 63. Tijago), Inijesta, Fabregas (od 78. Keita), Kuenka, Mesi.

Milan: Abijati, Abate, Nesta, Mekses, Antonini, Ambrosini, Noćerino, Sedorf (od 60. Akvilani), Boateng (od 70. Pato – od 83. Maksi Lopez), Robinjo, Ibrahimović.

Bajern – Marsej 2:0 (2:0)

prvi meč – 2:0

Strelci: Olić 13, 37. Stadion: Alijanc arena. Gledalaca: 66.000. Sudija: Sven Odvar Moen (Norveška). Žuti kartoni: Alaba (Bajern), Mbia (Marsej).

Bajern: Nojer, Lam, Boateng, Badštuber, Alaba, Timoščuk, Gustavo, Kros (od 67. Pranjić), Miler (od 40. Rafinja), Riberi, Olić (od 74. Gomez).

Marsej: Mandanda, Aspilikueta, Fani, Nkulu, Morel (od 46. Amalfitano), Mbia, Šeiru, Ajev, Valbuena, Brandao (od 74. Žinjak), Remi (od 63. Kabore).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari