Desetak sudija-porotnika Opštinskog suda u Vlasotincu tužilo je Republiku Srbiju zbog neisplaćenih dnevnica i nadoknada za rad. Neke sudije su se (ne)voljno odlučile da presaviju tabak, jer su smatrale da nije u redu da vode spor sa sudom, odnosno državom.

– Pokušali smo dogovorom da rešimo problem, ali kako u tome nismo uspeli, preostalo nam je da zaštitu tražimo pred istim onim sudom gde učestvujemo kao sudije porotnici u brojnim sporovima koje građani vode – kaže jedan od sudija porotnika uz molbu da, za sada, njegovo ime ne pominjemo u novinama.

Inače, neimenovanom sudiji porotniku veštaci su većodredili da je država dužna da mu plati oko 300.000 dinara. Sličnu nadoknadu mogu da očekuju i druge sudije ovog opštinskog suda.

– U ovom sudu aktivno je dvadesetak sudija porotnika, a ostali su samo formalno na listi sudija, jer se ne angažuju. Takav je, na primer, slučaj sa sudijama iz Crne Trave, jer je Opštinski sud u Vlasotincu nadležan i za tu malu, nerazvijenu sredinu Jablaničkog okruga – kaže naš sagovornik.

Iako je ovaj slučaj jedinstven u Vlasotincu, zabeleženi su slični primeri i u drugim sudovima Jablaničkog okruga gde su ne samo sudije porotnici, nego i sudije koji su profesionalno angažovani, vodili i dobijali spor protiv države. Najčešći slučaj njihovog nezadovoljstva je višemesečno neisplaćivanje tzv. prekovremenog rada.

Na jugu Srbije, u opštinskim sudovima u Leskovcu, Vlasotincu i Lebanu, ali i Okružnom sudu, sudije nisu zadovoljne najnovijim zakonskim rešenjima, posebno što će doći do opšteg reizbora iako je, smatraju oni, ustavom zagarantovana stalnost sudijske funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari