U Ustavu postoji više „kanala“ koji omogućavaju „upliv politike“ na pravosuđe, izjavila je u intervjuu FoNetu predsednica Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda Dragana Boljević. Ona smatra da nema političke volje da se smanji uticaj politike na pravosuđe, što se vidi i kroz „rehabilitaciju kompromitovanih“ članova iz redova sudija u Visokom savetu sudstva (VSS). Ustav obavezuje da člana VSS bira Skupština, ali ne i da ga razrešava. Predloženim izmenama Zakona o VSS, koje je Vlada ovih dana uputila u skupštinsku proceduru, mogao je da se izbegne uticaj Skupštine u postupku razrešenja člana VSS, ali to nije učinjeno, ukazala je Boljević, navodeći da za to očito nije bilo političke volje.

Prema njenim rečima, VSS bi trebalo da je „ključno telo“ za zaštitu nezavisnosti sudova, kako je to bar koncipirano u Evropi, a i Ustavom, ali „problem sa našim VSS je u tome što ga se sudije boje“, jer u njemu sede „oni isti ljudi koji su prekršili sve principe pravne države“, prilikom revizije reizbora sudija.

Boljević podseća da Predlog zakona navodi da će oni svoje funkcije obavljati do isteka Ustavom propisanog mandata 2016. godine, ali se istovremeno „sankcioniše“ predsednik VSS Dragomir Milojević, koji je to po položaju, kao predsednik Vrhovnog kasacionog suda, jer se, po usvajanju Zakona, održavaju izbori za predsednika VSS, mada je on „jedini član iz reda sudija koji je doveo do pozitivnih pomaka u radu tog tela“.

Ovakvim Predlogom zakona i višegodišnjim omogućavanjem tim članovima VSS da donose strateške odluke o pravosuđu, šalje se poruka svim sudijama da se ceni poslušnost, smatra Boljević. Ona napominje da je ovim Predlogom zakona predviđena mogućnost opoziva, odnosno razrešenja, izbornih članova VSS, među kojima su i sudije, ali je to zapravo realno „nemoguće“, tako da su njihovi položaji osigurani.

Savet će pokrenuti predlog za razrešenje ako ga je podnelo 20 odsto od ukupnog broja sudija iz izborne „baze“ iz koje je član Saveta čije se razrešenje predlaže, objašnjava Boljević, što znači da je u nekim slučajevima neophodno da takav predlog potpiše čak 400 sudija. Boljević kaže da je opoziv praktično nemoguć i zato što se provodi na mnogo teži način nego izbor.

Težak opoziv

Član VSS izabran je ako za njega glasa većina izašlih na izbore iz njegove „baze“, podsetila je Boljević i navela primer da tu „bazu“ člana koji se bira iz sudova republičkog ranga čini nešto više od 100 sudija. Međutim, da bi se taj isti član opozvao, potrebno je da tome glasa većina od najmanje dve trećine svih sudija, a sudija ima preko 2.300.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari