Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare. Sa druge strane, Ustavni sud neće zahtevati razrešenje ovog sudije do okončanja sudskog postupka.


Ivana Ramić, portparolka Prvog osnovnog suda, kaže za Danas da je saslušanje sudije Stojkovića po zahtevu tužilaštva zakazano za 27. mart. Posle saslušanja istražni sudija će odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Stojkovića, koji je za sudiju Ustavnog suda izabran 2010. godine na predlog Visokog saveta sudstva.

Sudija najvišeg suda u našoj zemlji sumnjiči se da je od prijatelja Dragomira A. pozajmio 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku. Dragomir A. je preminuo, a novac koji je pozajmljen Stojkovićnije vratio ni njemu, ni njegovoj porodici. Prema zahtevu za sprovođenje istrage, Stojkovićje pokojnom Dragomiru rekao da mu je novac neophodan za lečenje i da će mu vratiti najkasnije za dva meseca. Kao garanciju da će vratiti novac, Stojkovićje prijatelju dao umetničku sliku, tvrdeći da je to Modiljanijeva slika, čija je vrednost 400.000 evra.

Tužilaštvo je izrazilo sumnju da je sudija u tom trenutku znao da je slika bezvredni falsifikat. U svojstvu oštećene, u ovom postupku najverovatnije će biti saslušana i supruga Dragomira A.

Ukoliko se dokaže krivica, sudija Stojkovićmože biti osuđen na kaznu zatvora do deset godina.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčevićodbio je za Danas da komentariše navode Prvog osnovnog javnog tužilaštva. Međutim, u PR službi ovog suda našem listu je rečeno da nadležni u Ustavnom sudu neće zahtevati razrešenje sudije Stojkovića do okončanja sudskog postupka.

– Ustavni sud ne može prejudicirati ishod sudskog postupka, jer bi se eventualni uslovi za razrešenje sudije mogli steći tek ako bi, u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu, sudija bio osuđen na kaznu zatvora ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim dužnosti sudije Ustavnog suda, ukazuju u Ustavnom sudu Srbije.

Inače, ovo nije prvi put da se sudija Tomislav B. Stojkovićspominje u negativnom kontekstu. Fond za humanitarno pravo je 11. februara 2011. godine pokrenuo inicijativu za razrešenje sudije Stojkovića zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u otmici advokata iz Đakovice Tekija Bokšija. Otmica se desila na putu Sremska Mitrovica – Beograd, kod naselja Dobanovci. U izveštaju Tekija Bokšija, u koji je Danas imao uvid, ističe se da je Stojković, tada advokat, primio u Merdaru na ruke 100.000 maraka za otkup od Bokšijeve supruge, a primopredaju su zabeležile kamere Unmikove policije i Kfora, kojima je porodica ranije prijavila otmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari