Suđenje Aleksandru Jovičiću odloženo, u oktobru počinje ispočetka 1Foto: N1

Suđenje u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Palilula i nekadašnjeg istaknutog funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom odloženo je zbog toga što se dvoje optuženih nije pojavilo na ročištu.

Kako su advokati optuženih koji nisu bili prisutni naveli u sudnici, njihovi klijenti su izostali zbog zdravstvenih problema, piše N1.

Predsednica sudskog veća Ljudmila Miljković odlučila je da zbog ovoga odloži današnje ročište na kom je trebalo da bude ispitan svedok, a u vezi sa postupanjem upravo jednog od odsutnih okrivljenih.

Još jedan od razloga za odlaganje, kako je navela sudija Miljković, je i promena u sastavu sudskog veća, te osim novog člana veća i predsednica veća prelazi u Apelacioni sud u Beogradu.

Zbog toga će, kako propisuje Zakonik o krivičnom postupku, ovo suđenje morati da počne ispočetka, a to će biti u oktobru ove godine, s obzirom na to da je sledeće ročište zakazano za 25. oktobar.

Podsetimo, osim Aleksandra Jovičića optužnica Višeg javnog tužilaštva obuhvata i devet njegovih saradnika, a tereti ih za trgovinu uticajem, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Svi optuženi se sumnjiče da su zloupotrebama omogućili zaštitu investitorima, kako opštinska inspekcija ne bi srušila njihove nelegalno izgrađene objekte.

Konkretno Jovičića Tužilaštvo tereti da je za mito od 10 do 60 hiljada evra omogućavao legalizaciju objekata u periodu od jula 2016. do novembra 2018.

I to tako što je uticao na zaposlenog u opštini Palilula, a ovaj dalje na građevinske inspektore, da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole.

Za to je od investitora Jovičić dobio skoro 29 miliona dinara.

Inače, kada je Jovičić uhapšen juna 2021. policija je prilikom pretresanja njegovog stana pronašla više od 350 hiljada evra u kešu, kao i pet ručnih satova, procenjene vrednosti od više od dva miliona dinara.

Jovičić je tada objasnio poreklo tek manje količine novca, rekavši da je nešto nasledio od oca, zatim da su supruga i on deo dobili na venčanju, dok su deo i štedeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari