specijalni sudfoto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu za danas je bio zakazan nastavak suđenja grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, ali je već na samom početku pretres odložen.

Zašto je odloženo suđenje grupi Veljka Belivuka?

Suđenje grupi Veljka Belivuka danas je odloženo već na samom početku zbog toga što se jedan član veća nije pojavio, kako je rekla predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha, usled smrtnog slučaja u porodici.

Za danas je bilo predviđeno svedočenje Ilije Kovačevića i Igora Arizanovića, koji su pominjani u više navrata tokom postupka.

Sutra će biti ispitan Kovačević, dok će Arizanović biti saslušan tek u decembru na molbu advokata Dalibora Katančevića budući da neće prisustvovati sutrašnjem ročištu, a svedok se direktno tiče slučaja njegovog branjenika Nemanje Lakićevića.

U publici je i danas sedeo advokat Dejan Lazarević, koji se u ponedeljak prvi put pojavio na suđenju grupi Veljka Belivuka sa konstatacijom da je došao da vidi „neke drage ljude koje nije video 19 meseci“.

Agent za „Skaj“ i sin „žestokog momka“: Ko je Ilija Kovačević?

Ime Ilije Kovačevića u više navrata se provlačilo tokom suđenja, a on je već bio pozivan da svedoči. Krajem oktobra se nije pojavio pred sudom, jer se, kako je reklo sudsko veće, razboleo.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić objasnio je tokom davanja svog iskaza da je Ilija Kovačević osoba koja je sa njim nabavljala telefone sa „Skaj“ aplikacijom.

Kovačević je, kako su ranije pisali mediji, saslušan kao svedok tokom istrage protiv grupe Veljka Belivuka i tada je priznao da poznaje okrivljenog saradnika Srđana Lalića, kao i prvooptuženog i drugooptuženog Belivuka i Miljkovića.

On je tada tvrdio da ih je video samo nekoliko puta u životu i da nije znao čime se bave.

Kako je tada naveo, Miljković i Belivuk nisu imali posebne zahteve vezano za Skaj, već da je za njih „kao i za sve klijente važilo pravilo da im ugasi telefon ako im se nešto desi“.

„Rekli su, ako im se nešto desi, ako budu privedeni, da „spržim“ aparate. Kada sam iz medija saznao da su uhapšeni, otišao sam na portal za Skaj, kliknuo iksiće na njihove naloge i telefoni su se vratili na fabrička podešavanja, odnosno sve u telefonima je obrisano“, priznao je na saslušanju u tužilaštvu da je jednim klikom ugasio i obrisao sve što se nalazilo u kriptovanim telefonima vođa grupe.

Izjavio je rekao da je Belivuka, Miljkovića i Lalića upoznao na stadionu Partizana, kada je išao tamo u okviru projekta „E-sports“, odnosno da organizuje prostor za igranje video-igrica, a da je onda počeo da im prodaje telefone sa Skaj aplikacijom.

„Telefone sam im prodavao za 600 do 1000 evra, ostavljao sam ih uglavnom u jednom restoranu blizu moje kuće. Nisam se često viđao sa njima, poznavao sam ih kraće od godinu dana“, rekao je navodno u istrazi ovaj svedok.

On je trebalo da bude vođa projekta u vezi sa igricama i da bude među osnivačima tog kluba i njegov vođa, s obzirom na to da je u pitanju elektronski sport.

„Razgovarao sam sa Srđanom Lalićem jer ostali uglavnom nisu upoznati sa materijom i nemaju pojma o tim elektronskim sportovima. Imao sam minimalan kontakt sa Belivukom i Miljkovićem. Njih je samo zanimalo u kom pravcu će to da ide, a ja sam im objasnio koje će dve igrice da se igraju i rekao da ćemo eventualno da ubacimo i treću“, rekao je Kovačević na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal, što su preneli mediji.

Podsećamo, tokom prethodna dva ročišta pušteni su audio snimci razgovora pojedinih članova grupe Veljka Belivuka koji su prikupljeni tokom njihovog nadziranja, a među njima našlo se i nekoliko razgovora okrivljenog saradnika Srđana Lalića.

Suđenje grupi Veljka Belivuka neplanirano odloženo 1
foto FoNet Marko Dragoslavić

Između ostalog, pušteni su Lalićevi razgovori sa operatirama više firmi za telekomunikacije o postavljanju optičkih kablova na stadionu Partizana, domenima za „Skaj“ aplikaciju, a prikazana je i poruka od banke koja je Lalića obavestila o uplati na račun na kom mu je u trenutku stanje bilo 993 hiljade i 379 dinara.

Lalić je operateru jedne od firmi objašnjavao i kako da postavi optički kabl na južnoj tribini stadiona Partizana.

„Iza semafora na jugu ima jedna prostorija, metalna vrata, e pa odmah ispod treba da se postavi. Ne znam da li su vam objasnili, ali mi otvaramo E-games klub pa nam je to potrebno“, rekao je Lalić.

O Kovačeviću se vodila polemika u sudnici između Belivuka i Miljkovića s jedne, i saradnika Srđana Lalića s druge strane, koji je i otkrio da je Kovačević „sin žestokog momka“.

„Njegov otac se bavio kriminalom i ubijen je, on se ne bavi, ne bi znao ni da koristi pištolj. Možda je ostao od oca, biće vam jasno kada vidite Kovačevića“, rekao je Lalić u raspravi sa Miljkovićem.

„Njih 30 je unutra, a 300 je napolju“: Ko je Igor Arizanović?

Kao drugi svedok, koji je trebalo danas da svedoči, pozvan je Igor Arizanović, koji je pominjan u okviru priče o ubistvu Zdravka Radojevića.

Udovica Zdravka Radojevića svedočila je pred sudom 31. avgusta i tom prilikom rekla da je njen suprug na placu za prodaju automobila koji je imao Arizanović u Kotežu držao i svoja vozila koja je prodavao, a da su te automobile nepoznate osobe odvezle nedugo nakon njegovog nestanka.

Optuženi Marko Miljković je tokom unakrsnog ispitivanja upitao Radojevićevu udovicu da li je Arizanović nju, posle nestanka supruga, prijavio policiji.

„Jeste jer je Zdravku dugovao pare, ja sam tražila da vrati deci, on je rekao da ne može jer mu je stariji Budimir rekao da ne vraća. Rekao mi je: ‘Njih 30 je unutra, a 300 je napolju’, odgovorila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari