Suđenje grupi Veljka Belivuka: Advokati u uvodnim rečima ukazivali na propuste 1Stefan Tomasevic/ATAImages

Uvodnim rečima advokata odbrane danas je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Nakon što je suđenje juče počeo iz početka, te čitanja optužnica i iznošenja uvodne reči Tužilaštva za organizovani kriminal, prvi se za iznošenje uvodne reči javio advokat Dejan Lazarević koji se u januaru ponovo vratio u postupak i zastupa 11 optuženih.

On je na samom početku izlaganja ukazao da je do promene člana sudskog veća, odnosno predsedavajuće sudije, došlo u momentu kada su “bili na korak ka dokazivanju činjeničnog stanja”, te da odbrana želi da suđenje krene iz početka kako bi se na taj način ispravile sve nepravilnosti koje je, kako tvrdi, počinila prethodna predsedavajuća.

Lazarević je najpre ukazao na prve greške tužilaštva, odnosno da je najpre zatraženo hapšenje Vuka Vučinića za kog se sumnjalo da je u Ritopek odveo Gorana Veličkovića Goksija, vođu Partizanove navijačke grupe „Jang bojs“, gde ga je grupa Veljka Belivuka, prema navodima optužnice, mučila nekoliko dana, a potom i ubila, a od čega se na kraju odustalo.

“To su tvrdili na osnovu snimka i Vučiniću je određen pritvor koji je trajao šest meseci. I šta se desilo? Posle toga nam saopštavaju da to nije tačno i pustili su ga kao da se ništa nije desilo”, rekao je Lazarević.

Osvrnuo se advokat i na sporazume između Tužilaštva za organizovani kriminal i okrivljenih saradnika Nikole Spasojevića, Bojana Hrvatina i Srđana Lalića.

“Nikola Spasojević dobija taj status, polaže zakletvu i govori o delu koje mu se stavlja na teret i za koje nije potpisao sporazum, a to je nezakonito držanje i nošenje oružja. Nakon toga TOK je odustao od krivičnog gonjenja, zato predlažem da on više ne bude svedok saradnik i da se taj sporazum prekine”, naveo je Lazarević i dodao kako se slična situacija dogodila i u slučajevima okrivljenih svedoka Srđan Lalić i Bojan Hrvatin.

Branilac je ukazao i da zbog svega toga okrivljeni svedoci imaju dvojno svojstvo, zbog čega je zatražio ukidanje pomenutih statusa za svu trojicu.

Govorio je Lazarević i o slučaju oštećenog I. S, mladića za kog se veruje da je jedina preživela žrtva grupe, a koji je, navodno, tri dana bio mučen i zlostavljan u prostorijama na stadionu Partizana.

Advokat je istakao da je sam I. S, u toku dela suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost, rekao da ga je okrivljeni svedok Srđan Lalić silovao, te zatražio da se pokrene postupak ili protiv Lalića za pomenuto krivično delo ili protiv I.S. za lažno svedočenje.

“Kad dobijemo odgovore na ova pitanja, očekujemo da sud donese odluku da li okrivljeni svedoci uopšte mogu da imaju ovaj status, a tražimo suočavanje oštećenog I.S. i Srđana Lalića”, rekao je on.

Ipak, najveći akcenat u svojim izlaganjima, kako Lazarević, tako i drugi advokati, stavili su na materijale, odnosno poruke, glasovne poruke, fotografije i snimke dobijene sa kriptovane aplikacije „Skaj“, koju su članovi grupe navodno koristili za međusobnu komunikaciju i dogovore.

Lazarević je ukazao da je ta komunikacija protiv Ustava i zakona Republike Srbije.

“Evropol je naveo da se to ne može koristiti u sudskim postupcima, a tužilaštvo upravo to koristi”, rekao je Lazarević.

Advokat je još jednom rekao da se ne može utvrditi ko je koristio koje Skaj aparate, jer nisu ni postojali.

On je potom citirao jednog od svojih klijenata.

„’Skaj’ je mrtav, samo još naš sud to treba da prihvati“, citirao je Lazarević Veljka Belivuka.

Govorio je on i o pretresu kuće u Ritopeku, te da je bilo mnogo nepravilnosti, a među njima istakao da su civilna lica sama ulazila na lice mesta i prolazila pored forenzičara.

“Takođe, u mnogobrojnim izveštajima možemo videti da su u pitanju slučajne ili namerne greške koje dokazuju da su ti izveštaji falsifikovani. Pozivam da se kao svedoci ispitaju policijski službenici koji su vršili uviđaj”, naveo je Lazarević.

Za većinu oružja pronađenog u Ritopeku, rekao je advokat, navodi se da je vojno oružje, te podsetio da je rečeno da će se istražiti čije je to oružje, ali i da to nikada nije učinjeno.

Lazarević je zatražio da se u toku postupka pregleda snimak sa uviđaja iz Ritopeka.

On je rekao i da ne traže da se svedoci koji su već ispitani ponovo pozivaju, već da je dovoljno da se izvrši uvid u njihove iskaze, ali da bi odbrana pozvala da se ponovo ispita majka žrtve Gorana Mihajlovića, kao i oštećeni I.S.

Za reč se, tokom današnjeg pretresa, javio i advokat Nikola Jerković koji je istakao da okrivljeni do sada nisu imali fer suđenje.

“Ova optužnica je remek delo koliko nezakonitih dokaza poseduje. Mi ćemo potvrditi koliko nezakonitosti ima u sebi. Rak rana je taj ‘Skaj’ materijal koji je, kao što svi znamo, nezakonito pribavljen. To su operativni podaci koji nemaju dokazni značaj. Sve što dođe iz inostranstva mora da prođe kontrolu našeg ustava i ZKP-a, a to ovde nije slučaj. Ovo će se jednog dana pominjati na Pravnim fakultetima u Srbiji, kao veliki skandal”, rekao je Jerković.

Nakon Jerkovića i ostali advokati su izneli uvodna izlaganja.

Advokat Stefan Stajić, koji je rekao da će se detaljno izjasniti o svom branjeniku Aleksi Stošiću kad on iznese odbranu, u svom pedesetominutnom govoru takođe je govorio o “Skaj” materijalima.

Istakao je da je dokaz kao takav nezakonit, te da to potvrđuju i evropske konvencije koje govore o tome da nema potrebe za transnacionalnim elementima, jer su dela za koja se okrivljeni terete vršena na teritoriji Srbije.

“Što se tiče mašine za mlevenje mesa nije utvrđeno kako je kupljena, za šta je korišćenja, kako se teleportuje, kao i neki nestali. Miljković je tražio da se proveri da li ta mašina uopšte radi i da li je u funkciji, ali to tužilaštvo nije uradilo”, ukazao je Stajić.

Advokat Stajić je u više navrata ukazao da se u ovom slučaju sudi za smrt nestalim licima jer njihova tela nikada nisu pronađena, te da ne postoje obdukcioni nalazi.

I advokat Srđan Papić predložio je da se iz optužnice izuzmu fotografije koje su nezakonito prikupljene iz “Skaj” komunikacije jer se postavlja pitanja šta će se desiti sa samom optužnicom

Advokatica Sanja Ćeriman, koja zastupa optužene Vlada Georgieva i Slađanu Sekulić istakla je da su dokazi koji se odnose na njene branjenike prikupljeni nezakonito, kao i da je optužene i pre suđenja sam predsednik Aleksandar Vučić osudio na konferenciji za štampu održanoj ubrzo nakon njihovog hapšenja.

Suđenje se nastavlja u četvrtak u 14 i 30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari