Suđenje grupi "vračarci": Prikazani snimci kretanja Aleksandra Šarca neposredno pre ubistva 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje pripadnicima grupe “vračarci”, a tokom pretresa prikazani su snimci sa nadzornih kamera iz TC “Ušće” neposredno pre ubistva Aleksandra Šarca, jedne od navodnih žrtava grupe.

Snimci datiraju od 17. oktobra 2020. godine kada je na parkingu u okviru kompleksa ubijen Aleksandar Šarac, jedna od tri žrtve grupe za koju tužilaštvo tvrdi da su izvršili i šest pokušaja teških ubistava.

U prikazanom setu snimaka nalazilo se ukupno 28 video materijala.

Kako pokazuju snimci, Šarac je u tržni centar došao automobilom oko 15 časova i 19 minuta, gde se i parkirao.

Sud je konstatovao da se na snimcima vidi kretanje ubijenog Šarca, a to je potvrdio optuženi Nikola Kačarević, koji se tereti da je učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca tako što je pripadnicima grupe dojavljivo gde se sastaje sa njim.

Šarac je na snimcima nosio farmerice, sivi duks i crne patike, a u momentima i zaštitnu masku za lice.

Prikazanim snimcima urađena je rekonstrukcija njegovog kretanja od momenta kada se parkirao, pa do ulaska u jedan od restorana na poslednjem spratu TC “Ušće”, gde se zadržao nešto više od 40 minuta.

Potom se na snimcima, uz Šarca, vide i okrivljeni Kačarević i njegov prijatelj M. B. koji izlaze iz ugostiteljskog objekta i zajedno se upućuju ka nižim spratovima tržnog centra.

Sudija je upitala Kačarevića da razjasni ranije iznete tvrdnje da se na kratko razdvojio od Šarca i M.B, jer su ostali na spratu iznad kako bi oštećeni “kupio igricu za dete”, dok je on otišao do apoteke na spratu niže, što su snimci demantovali, budući da se jasno vidi kako se ni u jednom momentu nisu razdvojili.

„Zastaje (Šarac, prim.aut.) na prvom spratu, a ja sam otišao u apoteku u prizemlju da kupim lek jer me boleo zub. M. B. i on su me sustigli. Iza mene su se stvorili“, rekao je ranije u svom izlaganju okrivljeni.

Kačarević je danas istakao da ne može svega tačno da se seti, jer je prošlo četiri godine, ali i da se na snimcima jasno vidi da ni u jednom momentu ne koristi telefon, što se kosi sa optužnicom, budući da mu se na teret stavlja da je sve vreme dojavljivao kuda se kreću.

On je naglasio i da je sam Šarac u više navrata, kako su to pokazali i snimci, koristio telefon.

Prema vremenskim odrednicama sa snimka, Šarac, Kačarević i M. B. se razilaze oko 16 i 15, a kasnije ubijeni izlazi sam kroz klizna vrata na parking, dok se Kačarević i Božović upućuju ka pokretnim stepenicama koje vode do još jednog nivoa niže, gde su bili parkirani.

Poslednji je prikazan snimak od 16 i 15 koji se odnosi na deo garaže koji pokriva parkiran automobil Aleksandra Šarca.

Sudija je konstatovala da se vidi muško lice sa crvenim gornjim delom odeće i belim patikama kako prilazi stubu gde je parkiran automobil oštećenog i vrlo brzo se udaljava u suprotnu stranu.

Advokati odbrane istakli su da je poslednji snimak naročito lošeg kvaliteta, da se boje ne raspoznaju, kao ni lica, već samo siluete ljudi, te da se ne može sa sigurnošću reći na osnovu ovog ugla da li se na njima nalaze Lazar Ilić ili Strahinja Savić.

Podsećamo, Ilić je označen kao direktni izvršilac ubistva Aleksandra Šarca, dok se Savić sumnjiči da mu je pomagao tako što mu je iznajmio rentakar auto i prevezao ga do tržnog centra, gde je upucan Šarac, a potom ga vozio do štek-stana.

Na sledećem pretresu planirano je da se izvrši uvid u drugi deo video materijala prikupljenog sa nadzornih kamera, a koji se tiče momenta ubistva Aleksandra Šarca.

Likvidacija Šarca

Aleksandar Šarac, označen kao pripadnik grupe „Pink panter“ i blizak saradnik škaljarskog klana, ubijen je u sačekuši koja se dogodila 17. oktobra 2020. godine u garaži tržnog centra „Ušće“ kada je ubica, koji je imao prigušivač prišao Šarcu i sa leđa ga pogodio sa dva metka u glavu.

Devet dana nakon ranjavanja, preminuo je u Urgentnom centru.

Osumnjičeni je pištolj posle pucnjave bacio u žbunje ispred tržnog centra, gde su ga forenzičari kasnije pronašli.

Na njemu su izbrušeni serijski brojevi tako da mu se teško može ući u trag, a nije bilo nikakvih otisaka.

Likvidacija je, kako su utvrdili istražitelji, profesionalno planirana i izvedena.

Osumnjičeni za likvidaciju Šarca, Lazar Ilić iz Kraljeva, nalazi se u zatvoru u Crnoj Gori i sudi mu se za pokušaj ubistva Marka Ljubiše Kana.

Inače, grupa „vračarci“ dovođena je u više navrata u vezu sa grupom Veljka Belivuka. Između ostalog, „vračarcima“ se sudi za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića, dok se Belivukovoj grupi sudi upravo za njegovo ubistvo.

Prikazana i pisana dokumentacija

Tokom današnjeg pretresa izvršen je uvid u dokumentaciju iz nekoliko registratora, a prisutni su mogli da vide više različitih zapisnika o pretresima stanova i drugih prostorija, kao i prateću fotodokumentaciju.

Veći deo danas prikazane fotodokumentarcije odnosio se na stanove u kojima su pojedini optuženi boravili, te na fotografije nasilno otvorenih vrata i štete koja je usled upada policije tokom hapšenja nastala, a uz njih su prikazane i službene beleške policijskih službenika.

Na fotografijama su se mogle videti, pored samih prostorija i veće količine novca, gotovo u svim prikazanim objektima.

Samo u okviru jednog od zapisnika navodi se da je pronađeno 10 hiljada evra u apoenima od po 50 evra.

Prema prikazanoj dokumentaciji koja se tiče okrivljenog Uroša Piperskog, u sefu u banci u Novom Sadu pronađeno je 390.000 evra.

I druge valute mogle su se videti na fotografijama, među kojima, pored očekivanih dinara i švajcarski franci.

Jedan od advokta odbrane istakao je i da novac pronađen u kući oca Nikole Vušovića nema veze sa kriminalnim radnjama, te da je Vuku Vušoviću penzija bila blokirana tokom nekoliko meseci, a da na kraju finansijska istraga nije pokrenuta, te da to predstavlja “nasilničko ponašanje tužioca”.

Advokat optuženog Iva Bukljaša istakao je da je pretres vršen i na adresi gde žive roditelji njegovog klijenta, te da novac koji je tamo fotografisan predstavlja njihovu ušteđevinu.

Sledeći pretres zakazan je za utorak 21. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari