Suđenje U. B. za masovna ubistva u Malom Orašju i Duboni: Porodice negoduju jer ne mogu svi da prisustvuju suđenju 1Foto: Nina Čolić

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu danas se nastavlja pripremno ročište u okviru suđenja U. B. za masovna ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, 4. maja prošle godine.

Nakon incidenata koji su obeležili prošlo pripremno ročište u zgradi suda u Smederevu, suđenja su prebačena u Beograd.

Porodice žrtava stigle su oko 9.30 sati ispred zatvora, a na majicama nose fotografije stradalih članova porodice. Roditelji stradalih u tišini stoje u crnim majicama sa likovima svoje dece i porukom „Živite“ i čekaju da uđu u zgradu zatvora.

Otac stradalih Milana i Kristine, došao je u uniformi sina koji je radio kao policajac.

Odluka je da će danas samo njih sedmoro moći da uđe u sudnicu Okružnog zavora u Beogradu, dok će ostali članovi oštećenih porodica morati da sačekaju ispred zgrade izazvala je negodovanje prisutnih članova porodice, bune se jer im nije omogućen svima ulazak u zgradu.

„Ne mogu da budem strpljiva, hoću da uđem da vidim tog što mi je ubio dete“, rekla je jedna Majka.

Roditelji su izrevoltrani tražili da ih puste unutra, te da suđenje ne može da počne bez njih.

Hoće li neko da izađe da se obrati roditeljima iz Malog Orašja, da nas pusti da uđemo“, rekla je jedna od majki, na šta je drugi roditelj dobacio da ako neće, mogu oni i „da razvale vrata“.

„Oni koji su dobili poziv mogu da uđu, oni koji nisu ne mogu. Ko ima advokata zastupnika, on može da uđe“, rekao je po izlasku jedan od oštećenih roditelja.

Kako je dodao sledeće suđenje koje bude održano biće na drugom mestu gde će svi moći da dođu.

Podsećamo, prošlo suđenje je otkazano, a potom je odlučeno da se iz bezbednosnih razloga održava u sudnici u zatvoru u Beogradu.

U. B. se sudi za ubistvo devet osoba i ranjavanje njih 14.

Pored U. B, u ovom predmetu, optužen je i njegov otac R. B. i to zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Nedavno je u Višem sudu u Kragujevcu doneta prvostepena presuda rođacima U. B, koji su se teretili za neovlašćeno držanje oružja. Ujak je oslobođen optužbi, dok je brat od ujaka osuđen na godinu i po dana zatvora, ali mu je u kaznu uračunat i pritvor. I tužilaštvo i odbrana najavili su žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari