Suđenje Nebojši Stefanoviću zbog Savamale 1Foto: Milorad Đurović

U Višem sudu u Beogradu danas će biti održano prvo ročište po tužbi građanina Dragana Marića protiv Republike Srbije, odnosno ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog slučaja Savamala.

Marić je u januaru ove godine podneo tužbu protiv Stefanovića u kojoj se navodi da je ministar unutrašnjih poslova od maja 2016. u javnim obraćanjima „izrekao laži nebrojeno puta“ o slučaju Savamala, odnosno rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u izbornoj noći 24. i 25. aprila prošle godine. Marić u tužbi ukazuje na laži koje je Stefanović izrekao: „Glavna vest je rušenje tri nelegalna objekta“, „Policija radi na rasvetljavanju ovog slučaja i mi ćemo ga rešiti“ i „Tri nelegalna objekta“.

U tužbi se ističe da je Stefanović odbio i sprečio da izvrši svoju ustavnu i zakonsku obavezu ustanovljenja nezakonitih radnji i propusta u MUP u slučaju Savamala, nevezano za predistražne radnje tužilaštva, i navedenu obavezu „prebacio“ na druge državne organe, odnosno tužilaštvo i sud, a sve u cilju prikrivanja zločina, otvorene zaštite razbojnika i „kupovine vremena“.

U tužbi se ukazuje i na krivičnu prijavu firme Iskra, čiji su objekti porušeni, podnetu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 25. aprila. „Iz navedene krivične prijave proističe neupitan dokaz da objekti firme Iskra d.o.o. nisu ilegalne barake, već zidani i legalni objekti, ukupne površine 1.057 metara kvadratnih“, objašnjava Marić u svojoj tužbi. Kako naglašava, istina je činjenica da je evidentno izostao svaki oblik istrage u MUP Srbije, što je delom neupitno navedeno i dokazano u izveštaju Zaštitnika građana.

„Ministar je svesno, namerno, ciljano i voljno odustao od „svoje“ izjave od 12. maja da „policija radi na rasvetljavanju ovog slučaja i mi ćemo ga rešiti“ i nebrojeno puta slagao i prevario narod, u smislu da zločin u Savamali nije u nadležnosti policije, već isključivo drugih organa vlasti, odnosno tužilaštva i suda. Ministar je, kao najodgovornije lice MUP Srbije, na najdirektniji mogući način postao saučesnik zločinačkog čina u Savamali, jer je sprečio i zabranio podređenima da deluju u skladu sa zakonom, čime bi se omogućilo da počinioci ovog zločina budu davno privedeni pravdi“, navodi se u tužbi.

Dragan Marić traži 15 miliona dinara za naknadu nematerijalne štete zbog povrede dostojanstva i pretrpljenog duševnog bola.

MUP završio istragu o Savamali

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je završilo istragu u slučaju rušenja u Savamali i da je slučaj dostavilo tužilaštvu. „Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova dostavila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izveštaj povodom svih zahteva ovog tužilaštva u vezi sa slučajem rušenja nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari