Suđenje Tačiju: Još jedan Albanac svedočio da ga je OVK 1998. pritvorila i zlostavljala 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Na haškom suđenju bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, još jedan kosovski Albanac posvedočio je danas da ga je OVK 1998. zlostavljala u pritvoru, zato što je bio pristalica Ibrahima Rugove.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, proglašenim za „kolaborante“, u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba OVK.

U iskazu preko video veze, svedok pod šifrom 4305 opisao je kako su ga „u proleće i leto 1998“ pripadnici OVK pritvorili, ispitivali, pretukli i zlostavljali u pritvoru na dve lokacije.

Svedok je bio osumnjičen da je „pristalica (Rugovinog) Demokratskog saveza Kosova, kolaborant i izdajnik“, rekao je u sudnici tužilac Nejtan Kvik (Nathan Quick), sažimajući svedokove ranije izjave.

Rugovine pristalice, kako tvrdi tužilaštvo, vrh OVK je svrstao među svoje protivnike zato što se dotadašnji vodja Albanaca, nasuprot OVK, zalagao za postizanje nezavisnosti Kosova mirnim putem.

Dok je bio pritvoren, svedok 4305 je video da su vojnici OVK maltretirali i druge pritvorenike.

Gotovo ceo iskaz svedoka odvijao se iza zatvorenih vrata, a na pitanje zastupnika žrtava Sajmona Loza (Simon Laws), on je izjavio da i danas oseća fizičke i psihičke posledice zlostavljanja koje je preživeo u pritvoru OVK.

Pre svedokovog iskaza, održana je rasprava o stanju u postupku, tokom koje su tužioci najavili da će pred sudije izvesti još 104 svedoka.

Branioci optuženih izrazili su nevericu da je to moguće u roku do aprila iduće godine, koji su za okončanje dokaznog postupka tužiocima ranije postavile sudije.

Zastupnici odbrane podsetili su da su tužioci od početka sudjenja, 3. aprila prošle godine, ispitali samo 67 svedoka.

Suđenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno sutra, iskazom sledećeg svedoka optužbe.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari