Ukrajinski sud odložio je juče, deveti put, za 11. septembar suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koja je sada optužena za utaju poreza. Predsednik suda u Harkovu Konstantin Sadovski naložio je da se od Timošenkove, koja je u maju prebačena iz zatvora u bolnicu zbog zdravstvenih problema, zatraži pristanak da učestvuje u suđenju putem video konferencijske veze. Ona je to u više navrata odbila pismenim putem.


U zatvoru od avgusta 2011. i osuđena u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom potpisivanja „štetnog“ gasnog ugovora sa Rusijom, Julija Timošenko će u novom sudskom procesu odgovarati za utaju poreza i finansijske malverzacije 1990-ih godina.

Novo suđenje počelo je u aprilu, ali su sva ročišta završena čim su počela i odložena zbog odsustva optužene. Ukrajinska opozicionarka je, takođe, navedena kao svedok u slučaju ubistva jednog poslanika 1996. Slučaj Julije Timošenko doveo je do krize u odnosima između Kijeva i Zapada, koji u njemu vidi političke motive i traži oslobađanje ukrajinske opozicionarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari