Suđenje u postupku „Asomakum“ odlożeno zbog epidemiološke situacije 1Ilustracija Foto: Freeimages

Glavni pretres u postupku „Asomakum” koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu, odložen je pošto je predsednica veća, sudija Vesna Božović Milošević, konstatovala da epidemiološka situacija ne dozvoljava njegovo održanje, a nakon što je ustanovljeno da se četvoro okrivljenih iz zdravstvenih razloga nije pojavilo u sudnici.

„Kada sam zakazivala pretres očekivala sam da će se epidemiološka situacija malo stišati. I da smo svi prisutni, u ovakvoj situaciji ja ne bih sudila. Ne treba da izazivamo sudbinu, ništa nije hitno, niko nije u pritvoru”, kazala je Milošević.

Obraćajući se malobrojnim novinarima u sudnici, sudija Milošević je naglasila da napišu da je „jako teško ovako dugačke predmete suditi pod maskama”.

Na opasku branioca Dušana Mašića da bi i odbrana tražila odlaganje postupka sudija je navela da ih je ovoga puta preduhitrila.

Suđenje u ovom postupku, koje je formalno počelo u februaru 2019. godine održavanjem pripremenog ročišta, u više navrata je odlagano.

Postupak se vodi protiv 18 lica koja se terete da su osnivanjem fantomskih firmi, uz pomoć falsifikovanih ličnih karti, oštetili budžet za oko 29 miliona dinara, kloliko im je Poreska uprava isplatila na osnovu povraćaja poreza.

Okrviljenima se stavljaju na teret krivična dela prevare, pranja novca i zloupotreba položaja. Među firmama koje optužnica tretira kao fantomske, najpoznatija je „Asomakum”, koja je osnovana falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Prvi put je ime ove firme javno izgovorio bivši premijer Srbije Zoran Živković 2014. godine u skupštini Srbije, ističući da je ista u blokadi zbog višemilionskog duga. Nakon toga je Andrej Vučić podneo tužbu Privrednom sudu koji je ustanovio da je njegov potpis falsifikovan, učinivši dokument kojim je osnovana firma ništavim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari