Suđenje za “Ćušku” opet odloženo, naredno 8. jula 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas nije održano suđenje u predmetu „Ćuška“ zbog bolesti jednog od advokata optuženih, a naredno ročište je zakazano za 8. jul s početom u 14.30 časova.

Podsetimo, sudi se jedanestorici bivših pripadnika 177. vojnoteritorijalnog odreda zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih tokom aprila i maja 1999. u selima Ljubenić, Ćuška, Zahać i Pavljane u opštini Peć, kada je ubijena 141 osoba.

Iako je suđenje u premetu „Ćuška“ počelo još 20. decembra 2010. godine, ne nazire mu se kraj, pošto je u toku ponovljeno suđenje.

U Izveštaju suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2021. Fonda za humanitarno pravo, navodi se da tokom prošle godine, od ukupno sedam zakazanih, nije održan nijedan glavni pretres u ovom predmetu.

Četiri puta su glavni pretresi odlagani jer sudu nisu pristupili pozvani svedoci, dva puta je glavni pretres odlagan jer se nije mogla uspostaviti video-konferencijska veza s mestom u kom se svedok nalazi, i jednom je odložen zbog obustave rada advokata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari