Suđenje za nesreću kod fabrike Leoni: Veštak ustanovio da je okrivljeni popio 3,5 litre piva 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Veštak sudske medicine Vladimir Živković je iznoseći iskaz u Višem sudu u Kraljevu juče naveo da je M.J. (37), kojem se sudi zbog izazivanja saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, u sebi imao količinu alkohola koja ga je činila potpuno nesposobnim za bezbedno upravljanje motornim vozilom.

Veštak je precizirao da je alkotestom na licu mesta kod M.J. izmereno 1,97 promila alkohola. Nakon što se upoznao sa odbranom okrivljenog koji je istakao da je tog dana popio četiri piva, od čega dva neposredno pre nesreće, Živković je izneo procenu da je on, u kratkom vremenskom periodu, popio 3 i po litre piva.

Više tužilaštvo u Kraljevu tereti M. J. da je 27. februara prošle godine, u automobilu marke BMW X5, pod dejstvom 2,14 promila alkohola, prouzrokovao saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedna osoba izgubila život, jedna teže, a jedna lakše povređena. Tužilaštvo je u optužnici naglasilo da je okrivljeni na putu na kojem je zabranjeno kretati se brže od 80 kilometara na čas, vozio brzinom od 152 kilometara na čas.

Do nezgode je došlo 45 minuta posle ponoći, na kružnom toku kod fabrike Leoni. Naime, kako se ističe u optužnici, okrivljeni nije brzinu vozila prilagodio okolnosti da ulazi u raskrsnicu sa kružnim tokom, već je nastavio kretanje preko razdelnog kružnog ostrva, a potom sleteo kolima u odvodni kanal. S.R. (25), koja je sedela na zadnjem sedištu preminula je na licu mesta, N.P. koja je takođe sedela pozadi, zadobila je tešku povredu u vidu preloma ključne kosti, dok je lakše povređen S.S. koji se nalazio na mestu suvozača.

Nakon saslušanja veštaka, odbrana je iznela zahtev da se uradi veštačenje kamere u vozilu, na osnovu kog je veštak saobraćajne struke izračunao brzinu vozila. Kako su naglasili advokati odbrane, kamera nije bila baždarena, a i ustanovljeno je da nije pokazivala tačno vreme.

Druga strana se usprotivila ovom predlogu tvrdeći da je vreme koje je prikazano na snimku nebitno za suštinu postupka. Ono što je u ovom snimku značajno, prema tvrdnjama tužilaštva i punomoćnika oštećenih, je činjenica da je na snimku postojao sat koji omogućava da se izmeri brzina kretnja između karakterističnih tačaka koje se vide na snimku.

Sud je odbacio predlog odbrane za veštačenjem kamere. Naredni glavni pretres zakazan je za 15. jul kada će se iznositi završne reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari