Suđenje za pobunu JSO vraćeno na početak 1Foto: Freeimages/ Jason Morrison

Suđenje za pobunu JSO koja je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića drugi put je dovedeno do završnih reči, a umesto presude vraća se na početak, jer je odlukom predsednika Višeg suda u Beogradu, Aleksandra Stepanovića, sudija Aleksandar Trešnjev vraćen iz Specijalnog u krivično veće Višeg suda.

„Njemu će od 23. januara 2018. prestati rad u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal, nakon čega će on nastaviti da radi u prvostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu“, saopštio je Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS), čiji je sudija Trešnjev član.

„Iako se ove godine dr Trešnjevu u Posebnom odeljenju navršava šestogodišnji mandat, njegov mandat je, u skladu sa propisima i dosadašnjom praksom, mogao biti produžen. Ovo su pogotovo nalagali razlozi ekspeditivnosti i kontinuiteta u predmetima koji se nalaze u poodmakloj fazi postupka. Činjenica da je postupljeno drugačije pobuđuje sumnju da se radi o posledicama ranije konfrontacije stavova sudije Trešnjeva i predsednika suda koji se protivio njegovom članstvu u CEPRIS-u, smatrajući ga nespojivim sa sudijskom funkcijom“, navodi se u saopštenju CEPRIS-a.

O istom slučaju saopštenje je izdao i Viši sud u Beogradu, navodeći da sudija Trešnjev nije smenjen.

„Sudija Aleksandar Trešnjev je godišnjim rasporedom poslova za 2018. godinu, raspoređen da postupa u krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu, obzirom da mu šestogodišnji mandat ističe početkom sledeće godine. Sudija Aleksandar Trešnjev je, inače, raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012. godinu na period od šest godina, odlukom v.f. predsednika suda“, stoji se u saopštenju Višeg suda.

Oni dodaju da je odluka predsednika Višeg suda da raspoređuje sudije u skladu sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela.

Reagujući na tvrdnje da će predmeti u kojima je sudio Trešnjev morati da krenu ispočetka iz Višeg suda ukazuju da zakon predviđa mogućnost da se stranke saglase da se svedoci i veštaci ne ispituju ponovo već da se samo izvrši uvid u njihove iskaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari