Suđenje za ubistvo bošnjačkih civila kod Srebrenice počinje ispočetka 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic (Ilustracija)

Suđenje za ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila kod Srebrenice počeće ispočetka pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, saznaje Danas.

Članicu sudskog veća, sutkinju Zoranu Trajković zbog bolesti, zameniće sudija Siniša Petrović.

Suđenje za ovaj masakr počelo je u februaru 20017. godine.

Ročište koje je trebalo da bude održano danas, odloženo je za 12. maj jer se nije pojavio optuženi Aleksa Golijanin, kao i advokat Goran Petronijević.

Postupak se vodi protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Centra za obuku Jahorina – Specijalne brigade MUP-a republike Srpske zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić terete se da su 14. jula 1995. godine unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice kod Srebrenice (opština Bratunac u Bosni i Hercegovini) izvršili ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici se navodi da je Milidragović bio komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (Centar za obuku), a Batinica, Dačević, Miletić, Petrović i Parović pripadnici tog voda, dok su Golijanin i Vasić bili pripadnici 1. voda 1.čete Centra Jahorina.

Inače, ovo je drugi put da suđenje počinje ispočetka. Naime, u junu 2017. odbrana je zahtevala odbacivanje optužnice tvrdeći da u trenutku njenog podizanja formalno nije postojao glavni tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Suđenje je nastavljeno u novembru 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari