Završne reči na suđenju Dejanu Zlatanoviću i Damnjanu Kneževiću 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Na ročištu po tužbi protiv urednika portala Srbin info Dejana Zlatanovića i vođe Narodnih patrola Damnjana Kneževića, optuženih da su na „skupu protiv francusko-nemačkog plana“ u februaru prošle godine pozivali nasilnu promenu ustavnog poretka, danas su odbrana i Tužilaštvo dali završnu reč, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Zlatanović je na tom skupu rekao: „Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna – prepozna, a stići će ga to – ko potpiše, njega ubiše“.

Iz Višeg javnog tužilaštva naveli su da postoji sumnja da je Zlatanović sa Kneževićem počinio krivično delo zbog pozivanja građana na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije.

Zlatanović je u pritvoru bio od 17. februara do 7. aprila, a tužilaštvo je za njega zatražilo godinu dana zatvora, dok za Kneževića godinu i po.

Njih dvojica se sada brane sa slobode.

Na današnjem ročištu Zlatanović je rekao da je proces od početka apsurdan, jer prilikom držanja govora on ničije ime nije spomenuo.

Da stvar bude gora, na samom događaju su mi uskratili da radim novinarski posao. Policajci su me napali s leđa. Mene – osobu sa invaliditetom. Tada su mi uzeli telefon i iz njega su preuzeli i obradili sve kontakte. Kada sam pričao sa ljudima u centralnom zatvoru, rekli su mi da se nikom to nije desilo, istakao je Zlatanović.

Knežević je naveo da, za razliku od tužioca, neće izneti pretpostavke, već činjenicu da su tri osobe izgubile život posle potpisivanja sporazuma u Ohridu.

On je naveo da se čak oseća osramoćeno što nije uradio nešto više da to spreči, ali da je miran što je bar nešto učinio na pomenutom skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari