Sudovi u Jugoslaviji pre 80 godina imali 45 dana letnje pauze 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jugoslavija izgleda ne pamti toplije leto do onog 1938. godine, sudeći prema dnevnoj štampi koja već danima piše o temperaturama iznad 40 stepeni celzijusa.

Pravda donosi naslov „U Zagrebu padali na ulicama od sunčanice“, navodeći da je tog 1. jula 1938. godine u hrvatskoj prestonici bilo čak 44 stepena. Od vručine u tom gradu bilo je zabeleženo dvadeset slučajeva sunčanice, dok je na Savi bilo četiri davljenja.

Istog dana tu je i tekst zašto dva najveća prestonična izletišta nisu već preplavljena Beograđanima. Naslov je bio „Topčider i Košutnjak uređeni, prijatni, bez Beograđana“. „Mnogi su već otišli iz prestonice na letovanje, mnogi se još nisu odlučili kuda će. Za neke je to teška briga, za druge ne“, ističe se u tekstu i navodi da Beograđani slabo posećuju leti izletišta u svom gradu.

Sudovi u Jugoslaviji pre 80 godina imali 45 dana letnje pauze 2U svim beogradskim sudovima tog dana je bio poslednji dan suđenja. Od sutra nastaje, piše Pravda, uobičajeni godišnji odmor od 45 dana, koji će trajati do 16. avgusta.

„Posle velikih pretresa, delikatnih i teških suđenja i naši sudovi poći će na zasluženi odmor. I u ovoj godini, kao i ranije, veliki procesi održani su u Okružnom sudu za grad Beograd. Tu su na optuženičkoj klupi sedele i pojedine poznatije ličnosti, a raspravljani i milionski sporovi. U svima sudovima bio je ekspeditivan rad, tako da su svi presuđeni predmeti pred ferije svršeni“, ističe Pravda.

Ova list donosi i vest da o skupštini Saveza industrijalaca i trgovaca šumskih proizvoda, odnosno da industrijalci i trgovci drveta na skupštini iznose nepovoljno stanje drvarske privrede.

Na unutrašnjiim stranama lista novinari pružaju i šest saveta da „vaš vrat bude lep“. Kako se navodi, „vaš vrat je, možda, najosetljiviji deo na celome telu, ali ako hoćete da izgledate mlađi, negujte vrat svaki dan“. preporučuju se da se ovaj deo tela čisti isto tako kao i lice, prema prirodi puti.

„Masirajte ga svako veče odozgo na dole raširenim dlanovima i dobrom, hranjivom kremom. Nastojte da ga ne naginjete unapred, jer će dobiti bore, već zabacite potiljak i držite se uspravno. Ako vam je vrat žut i uveo, vratićete mu belinu ako ga perete čajem od lukove zeleni“, napominje se među savetima Pravde.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Sudovi u Jugoslaviji pre 80 godina imali 45 dana letnje pauze 3List Vreme takođe donosi neke manje-više letnje teme. Ovaj list prvog dana jula pre 80 godina piše da su u Vrnjačkoj Banji pojačani i preuređeni izvori hladne vode.

„Novim radovima se želi da Vrnjci postanu ne samo lekovita banja, nego i prijatno letovalište“, pisalo je u ovom broju.

Tu je i vest da Sijarinska banja kod Leskovca počinje da se izgrađuje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari