Na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Veliko Gradište osvanula je informacija da je Rumunski internet portal HotNews.ro objavio vest da je Komisija Evropske unije donela odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Rumunije, kao članice Evropske unije, o kršenju Zakona EU o rudnom otpadu, u vezi tretiranja jalovišta rudnika Moldomin u Novoj Moldavi.


Inače, prašina koju košava često nosi preko Dunava, ugrožava opštine Veliko Gradište, Golubac i deo prostora u Vojvodini.

Kako je EU komisija objavila, postupak će biti pokrenut pred Sudom pravde Evropske unije a predmet jeste diskutabilno jalovište Bosneag, ukupne povšine 102 hektara koji je deo rudnika bakra i cinka i koji se je trenutno potuno napušten. Komisija je upozorila da je jalovište izvor zagađenja prouzrokovanog širenjem otrovne prašine koja predstavlja značajne rizike po zdravlje ljudi i životne sredine. S obzirom na ozbiljnost rizika i na preporuku komesara za zaštitu životne sredine, Janeza Potočnika, Komisija EU je donela odluku o pokretanju sudskog postupka.

Sa druge strane, Vlada Rumunije je saopštila da rudnik Moldomin nije više pod nadležošću države, već je reč o privatizovanoj firmi koja se treutno nalazi u stečaju, ali obećava da će pronaći rešenje usaglašeno sa zakonodavstvom EU o zaštiti životne sredine. Postupak rešavanja problema zagađenja sa jalovišta rudnika Moldomin Komisija Evropske unije je pokrenula u oktobru 2012. godine, obraćanjem Vladi Rumunije dopisom, a u februaru 2014. godine i napomenom o pokretanju prekršajnog postupka u slučaju nepreuzimanja mera rešavanja problema.

Kao odgovor, Rumunija se složila da je jalovište Bosneag izvor zagađenja tokom vetrovitih perioda i preopoznalo potrebu za primenom korektivnih mera. Iako su predložene neke mere, uključujući sisteme za navodnjavanje, nikakve korektivne mere nisu preuzete, na čemu EU komisija i zamera Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari