Pašina ili Partizanska česma, izletište udaljeno tek nekoliko kilometara od Leskovca, doživljava najtužnije dane. U jadnom je stanju i tamošnji ugostiteljski objekat, koji je ne tako davno bio centar mnogih „prelomnih događaja“ u istoriji leskovačkog kraja.

Ovde su se godinama okupljali najpoznatiji gosti Leskovca. U hotelu su bili najbolji konobari koji su služili čuvene leskovačke specijaliteti. Bilo je, ukratko, nezamislivo da neki uvaženi gost Leskovca ne poseti taj isečak prirodne lepote.

– Ovaj, kao i mnoge druge turističke objekte, gradili smo i održavali sa puno elana. Znali smo da činimo nešto dobro svome gradu i zbog toga smo bili ponosni – veli Mirko Bogdanović, dugogodišnji sekretar SIZ-a za odmor i rekreaciju, kreator mnogih korisnih inicijativa u gradu na Veternici.

Od prelepe slike Pašine česme ostala je samo senka. Hotel propada, a izletište je zaraslo u korov i svojim novim licem pokazuje nečiju nebrigu. Polako nestaje kompleks od sedamdeset hektara terena, livada i šuma.

Pre nekoliko godina, lokalna samouprava besplatno je ustupila Pašinu česmu Hemijskoj industriji Nevena. Objekti su dugo dobro održavani, a onda je sa propadanjem Nevene, nestajala i Pašina česma.

Kako to biva u životu kada dođe do nesporazuma, o svemu mora da odlučuje sud. Opštinski sud u Leskovcu rekao je svoje – kompleks Pašine česme sa ugostiteljskim objektom vlasništvo je Republike Srbije, odnosno Leskovca. Ta presuda nije bila po volji kompaniji Nevena, pa se sada čeka presuda Okružnog suda.

U međuvremenu, odnosno početkom jeseni minule godine, Nevenu je kupila bugarska kompanija Belcvat, a u trenutku promene vlasničkih odnosa Pašina česma nije bila izuzeta, što je, najblaže rečeno, čudnovato, jer su delioci pravde u prvostepenom postupku jasno stavili do znanja da čitav kompleeks pripada državi.

Inače, proteklih godina Leskovčani su zbog nemarnosti i nerešenih imovinskih odnosa izgubili nekoliko turističkih objekata, a među njima je bilo i odmarališta na hrvatskoj obali Jadrana i kraj Vlasinskog jezera.

Ono što se sada može videti na Pašinoj česmi jesu zapušteni tereni, slomljene klupe, zatvoreni prozori, razvaljena vrata… Živojin Stefanović, predsednik SO Leskovac, nedavno je izjavio da će posle konačne odluke suda ugostiteljski objekat i čitav kompleks Pašine česme verovatno biti besplatno ustupljen nekom privatniku da ga dovede u normalno stanje, a zatim će uslediti druge mere na oživljavanju najomiljenijeg izletišta koje nije zaslužilo da doživi ovako poraznu sudbinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari