Piroćanac Novica Mladenović već 40 godina živi i radi u Jagodini, ali često dolazi u Pirot. Njega je Ministarstvo pravde Srbije imenovalo za sudskog veštaka u Okružnom sudu u Jagodini za analizu saobraćajnih nezgoda i bezbednosti u saobraćaju, pa tako obavlja veštačenja u mnogim gradovima Srbije i u sve četiri opštine Pirotskog okruga.

Piroćanac Novica Mladenović već 40 godina živi i radi u Jagodini, ali često dolazi u Pirot. Njega je Ministarstvo pravde Srbije imenovalo za sudskog veštaka u Okružnom sudu u Jagodini za analizu saobraćajnih nezgoda i bezbednosti u saobraćaju, pa tako obavlja veštačenja u mnogim gradovima Srbije i u sve četiri opštine Pirotskog okruga. Mladenović, koji ima sertifikat da može da radi u Srbiji, ali i u inostranstvu, specijalizovao se za veštačenja saobraćajnih nesreća u kojima ima poginulih, a posle godina rada pronašao je metod za utvrđivanje brzine vozila u trenutku sudara ili nesreće.
-Veštačim u saobraćajnim nesrećama u kojima ima poginulih, a moj izum omogućava da se pomoću prosutog ulja iz kartera motora i šoferšajbne motornog vozila određuje brzina kretanja vozila. Obavljam veštačenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Babušnici, Varvarinu, Svilajncu, Paraćinu, Jagodini, Ćupriji, Rekovcu i drugim gradovima u Srbiji za sudove u tim opštinama. Posao je neugodan, naporan, ali dobro plaćen – priča Novica Mladenović dodajući da ga posao u Pirot dovodi najmanje tri puta mesečno.
Kaže da sudsko veštačenje u saobraćajnim nesrećama podrazumeva da onaj ko veštači mora da bude dobar matematičar.
– Nesreća se događa u deliću sekunde, a na to utiču mnogi faktori. Zato postoje mnogi obrasci i mere koje veštak uzima u obzir – tragovi kočenja, tragovi zanošenja i još mnogo toga kako bi se došlo do brzine kojom se vozilo kretalo. Svedoci ili vozači koji su izazvali sudar skloni su lažima u izjavama. Sećam se skorašnjeg slučaja iz Despotovca kada je vozač polomio biciklistu u sudaru, a u svojoj izjavi kaže da je biciklista udario u banderu – priča Mladenović.
Svoje veliko iskustvo sudskog veštačenja Novica Mladenović pretače u brošuru. U njoj su osnovni podaci o saobraćajnim nesrećama, prekršajima, veštačenjima.
– Mlađe kolege su radoznale, pitaju, hoće mnogo toga da nauče. Ali, znanje se plaća – kaže kratko Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari