Crnogorska policija uhapsila je juče 65 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u selima Dragovoljići i Risji Do, kada su pokušali da spreče mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila da osvešta crkvu, saopštila je Uprava policije.

U saopštenju se navodi da je grupa od oko 50 ljudi blokrala put i da je policija radi zaštite bezbednosti građana i normalizovanja saobraćaja, uklonila fizičke prepeke koje su oni postavili i potom privela 65 osoba.

Policija je saopštila da u incidentima nije bilo povređenih. Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo osveštao je juče kamen temeljac manastira u Risjem Dolu, u nikšićkoj Župi, prvog kojeg će posle 90 godina sagraditi ta verska zajednica. Socijalistička narodna partija optužila je juče pripadnike kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve da svojim delovanjem izazivaju nezadovoljstvo građana i vernika u Crnoj Gori. SNP je navela da CPC „pod formom postavljanja temelja za objekat svoje sekte u Dragovoljićima u Nikšiću sračunato proizvodi građansko i versko nezadovoljstvo i nemire“.

Vladika crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije optužio je crnogorsku policiju da je juče upotrebila prekomernu silu. „Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova su prebijali narod, hapsili mještane – ugledne domaćine i njihove supruge, pa čak i djecu, samo zbog toga što nijesu dozvolili da lice koje se lažno predstavlja remeti javni red i mir“, navodi se u pismu vladike Amfilohija crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Jusufu Kalomperoviću.

Novinari štampanih medija koji su juče izveštavali o incidentu u nikšićkoj Župi tvrde da im je policija oduzela fotoaparate i diktafone, ali da su sa njih izbirsani snimci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari