Najmanje 28 ljudi je poginulo i više desetina ranjeno u sukobu naoružanih grupa 300 kilometara koji se vodi severno od glavnog grada Centralnoafričke Republike, Banguija, kažu izvori iz žandarmerije.


Jedan zvaničnik je rekao juče da je žestok sukob počeo u utorak u centru Mbresa između uglavnom hrišćanskih milicija i bivših pobunjenika Seleka, koji su većinom muslimani, kao i da ima 28 mrtvih i više desetina ranjenih po bilansu Crvenog krsta, koji još nije konačan.

Sukob se nastavio u sredu, zbog čega je više stotina stanovnika pobeglo iz grada. Hrišćanske grupe juče su zauzele položaje na uzvišicama grada i u pećinama, dok su bivši borci Seleka zaposeli centar grada gde zavode svoj red. Novi nalet nasilja izbio je samo nekoliko dana posle svečanog pomirenja dve strane pod pokroviteljstvom mirovnih snaga UN (Minusca).

Centralnoafrička Republika je u haosu posle vojnog puča u martu 2013, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke, čiji se lider Mišel Đotodija tada proglasio predsednikom države. Oni su oterani s vlasti januaru 2014, a zemlja je upala u duboku bezbednosnu i političku krizu. Savet bezbednosti UN odobrio je decembra 2013. zajedničku vojnu akciju trupa Francuske i afričkih zemalja na teritoriji Centralnoafričke Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari