Pirotska opozicija optužuje doskorašnju pomoćnicu predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Draganu Petrović da je kao vlasnica privatne firme bila u sukobu interesa i da je zloupotrebila službeni položaj. Petrovićeva sve to demantuje i najavljuje tužbe protiv onih koji su je optužili.


Udruženje „Koalicija za Pirot“ u svom saopštenju, pored ostalog, pita kako je njena privatna firma „Pekom“ mogla da sprovodi nadzor nad deponijom, kako je dobila nadzor nad Koridorom 10 i pri tom pominju da je za taj posao navodno ugovorila honorar od milion i po evra.

– To je klasičan primer zloupotrebe službenog položaja radi sticanja imovinske koristi. Zakon ne dozvoljava da se neko bavi privatnim poslom kada vrši javnu funkciju. Pitanje je zbog čega nadležni ne preduzimaju odgovarajuće mere da se tome stane na put. Navode iz našeg saopštenja i cifru oko nadzora nad Koridorom 10 treba da provere nadležni organi i pokrenu odgovarajući postupak, kaže Momčilo Antić iz Udruženja „Koalicija za Pirot“.

Zamenik predsednika OO DS-a Dragan Popović kaže da se oni čude što Petrovićeva nije podnela ostavku ranije i da je morala da zna da je u sukobu interesa.

– Najbolji način da se to razreši jeste da se time pozabave nadležni organi i da utvrde da li je to tačno ili ne. Nije moralno da neko ko je na funkciji u lokalnoj vlasti radi na projektima gde je uključena i lokalna samouprava, kakav je slučaj izgradnja deponije, kaže Popović.

Dragana Petrović sve to demantuje. Kaže da je procedura Svetske banke oko nadzora nad Koridorom 10 ispunjena.

– Preduzeće Koridor 10, koje je korisnik kredita, bilo je u obavezi da raspiše tender za obavljanje nadzora za krak od Proseka do Čiflika i od petlje Pirot – istok do granice sa Bugarskom, kaže Petrovićeva. – Međunarodni tender raspisan je u proleće prošle godine, a javilo se 22, uglavnom strana ponuđača. Nadzor je dobila španska firma „Eptisa“ a ona je na insistiranje države, morala da uključi što veći broj lokalnih stručnjaka. Jedina firma iz jugoistočne Srbije koja je uključena u to je moja agencija Pekon. Nadzor se plaća po radnim listama i sve se zna. Slična situacija je i sa deponijom. Optužbe u stvari nisu na moj račun već na račun međunarodnih institucija. Ako neko želi da kaže da su Evropska komisija, koja je finansirala gradnju deponije i Svetska banka korumpirane, onda neka izvole, nemam ništa protiv. Možda ću za sve ove optužbe nekoga i da tužim.

VASIĆ: Neosnovane optužbe

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić smatra da ako Petrovićeva svoj privatni posao obavlja van radnog vremena, a ne u institucijama i javnim preduzećima, gde je osnivač lokalna samouprava, onda je diskutabilno da li je u pitanju sukob interesa. „Ona se odlučila da vodi svoju privatnu firmu i to je njen izbor. Investitor Koridora 10 je država i nijedan pomoćnik bilo kog predsednika opštine ne može da se nametne državi da bude nadzor ako nije prošao valjanu proceduru. To su neosnovane optužbe i klevete i podizanje medijske prašine, kaže Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari