U staroplaninskom selu Rsovci kraj Pirota srušen je stari manastir građen pre više od šezdeset godina na čijim bi temeljima, uz blagoslov vladike niškog Irineja, trebalo da nikne novi hram. To se pojedinim meštanima sela u kome živi oko 100 ljudi ne dopada, iako je crkva bila stara, a za novu su obezbeđena novčana sredstva i urađen projekat.


– Pokušali smo da saniramo temelje, ali nismo mogli da fugujemo zemlju. Nema mrvice betona, a trule su i krovne grede. Vernici koji dolaze u crkvu na pričest me podržavaju, a oni koji ne dolaze – nisu zadovoljni. Nisam dužna u selu nikoga posebno da obaveštavam, niti sam im tražila novac za tu crkvu. Ne znam šta je sada problem. Svi bi trebalo da se raduju da imaju novu crkvu, jer ova je bila jako propala, izgrađena od blata i drveta. Predsednik Saveta Mesne zajednice dolazi vrlo retko. Dođe samo kad je slava. Projekat je gotov i Fond za građevinsko zemljište u Pirotu raspisao je tender za izvođača radova – kaže mati Angelina, nastojnica manastira Svetog Proroka.

Meštani Rsovaca su podeljeni u vezi sa rušenjem stare i izgradnjom nove crkve. Osamdesetogodišnji Milutin Marković kaže da se ne slaže s rušenjem starog manastira, tvrdeći da nije istina da je zgrada propala. Svetislav Petković Kena tvrdi da je mati Angelina otkako je došla napravila novi konak i sada želi da izgradi novu crkvu.

– Učinila je mnogo. Sada je obezbedila sredstva i uz blagoslov vladike Irineja gradi novu crkvu na temeljima stare. Nema ništa loše u tome – kaže on.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Todor Živković navodi da je stari manastir srušen bez ičijeg znanja.

– Selo, odnosno Mesna zajednica, mora da zna šta se radi. Nemamo ništa protiv izgradnje nove crkve, ali za to nismo znali. Najlakše je nešto srušiti, a teško izgraditi novo. Dobro je ako nova crkva bude izgrađena, a šta će biti ako se ona ne izgradi. Ko će onda biti kriv. Idem na slavu Svetog Ilije i na pričest. Ne mogu da idem svaki dan u manastir – kaže Živković.

Blagoje Petrović, član Crkvenog odbora sela, tvrdi suprotno.

– Naš crkveni odbor je upoznat s ovom inicijativom mati Angeline. Crkva je pravljena od drvene građe i u poslednjih dvadesetak godina pokušavali smo da je saniramo, ali je slaba vajda. Novac je sada obezbeđen i nema potrebe da se s tim ne slažemo. Napravila je konak, a biće izgrađena i nova crkve kojom ćemo se svi ponositi – kaže Petrović.

Mati Angelina je u ovom manastiru pet godina i uspela je da uz pomoć brojnih donatora izgradi novi konak.

– Mnoge firme su mi pomogle da izgradimo novi konak. Za izgradnju novog hrama je obezbeđen novac. Njegova izgradnja koštaće oko 2,3 miliona dinara. S Fondom za građevinsko zemljište u Pirota potpisan je ugovor o finansiranju izgradnje manastira, po principu pola-pola. Od Ministarstva vera trebalo bi da dobijemo milion dinara, mitropolit zagrebačko ljubljanski i cele Italije Jovan dao je pola miliona dinara, a ostatak nam je obećao vladika Irinej – kaže mati Angelina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari