Na izraelsko-libanskoj granici juče je došlo do okršaja prvi put od od prošlogodišnjih sukoba, kada su libanske trupe otvorile vatru na jedan izraelski buldožder koji je prolazio granicom koju obezbeđuju snage UN. Dopisnici i izraelski bezbednosni izvori javljaju da su sukobi počeli blizu libanskog sela Marun al Ras u centralnom delu graničnog pojasa, pošto su libanske trupe ispalile nekoliko hitaca u vazduh dok je izraelska patrola prolazila kroz bezbednosnu ogradu u okviru operacije potrage za eksplozivima koje je postavio Hazbolah.

Na izraelsko-libanskoj granici juče je došlo do okršaja prvi put od od prošlogodišnjih sukoba, kada su libanske trupe otvorile vatru na jedan izraelski buldožder koji je prolazio granicom koju obezbeđuju snage UN. Dopisnici i izraelski bezbednosni izvori javljaju da su sukobi počeli blizu libanskog sela Marun al Ras u centralnom delu graničnog pojasa, pošto su libanske trupe ispalile nekoliko hitaca u vazduh dok je izraelska patrola prolazila kroz bezbednosnu ogradu u okviru operacije potrage za eksplozivima koje je postavio Hazbolah. Izraelske trupe uzvratile su vatrom, saopštili su bezbednosni zvaničnici. Nema izveštaja o ljudskim žrtvama.
Ovo je prvi okršaj pošto je u avgustu prošle godine postignut sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha. U Jerusalimu je izraelska armija saopštila da je pucnjava izbila na izraelsko-libanskoj granici tokom izraelske operacije potrage za bombama koje su postavili gerilci Hezbolaha. Vojska je saopštila da su libanski vojnici pucali na trupe koje deluju na izraelskoj teritoriji duž granice. Kada su napadači odbili da prestanu s paljbom, izraelske trupe su uzvratile vatru. Portparol mirovnih snaga UN, poznate pod nazivom UNIFIL, koje su raspoređene na jugu Libana izjavio je da je ovo „ozbiljan incident“ i da su snage UN dužne da umire situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari