Na Oplencu, u predivnom ambijentu Kraljevske vinarije, završen je prvi Festival šumadijskih vina. Sudeći po izuzetno kvalitetnom sadržaju festivala, reakcijama posetilaca, ali i ambicijama samih vinara udruženih u Udruženje vinara Šumadije, u čijoj se organizaciji održala ova manifestacija, Festival će, verovatno, postati tradicionalan.

Ovaj nesvakidašnji događaj je otvorio Dobrica Erić, koji je svojim pesmama proneo glas o Šumadiji, zajedno sa Vojislavom Đorđevićem Maliganom, poznatim vinarom i vinogradarom iz ovih krajeva, svedokom vremena u kome se pisala istorija šumadijskog vinarstva. Naravno, posetioci su imali priliku da čuju i vrlo nadahnutu pozdravnu reč Božidara Aleksandrovića, predsednika Udruženja vinara Šumadije, čija se dugogodišnja vizija i želja za ovakvim događajem u Topoli konačno ostvarila.

Vinari i vinogradari Šumadije, početkom septembra prošle godine, održali su osnivačku Skupštinu udruženja ovog regiona s namerom da zaštite geografsko poreklo i time svoja vina učine prepoznatljivim na tržištu. Njihova je zajednička želja da Šumadija postane značajna destinacija na vinskoj mapi Evrope, a vina ove regije prepoznata po svom izuzetnom i neospornom kvalitetu. U cilju promocije kvaliteta vina koja dolaze iz ovog regiona i Šumadije kao vinske destinacije, festival vina je imao bogat kulturno-umetnički program sa mnoštvom raznovrsnog sadržaja. Osim izložbe najboljih šumadijskih vina, program je obuhvatio stalnu postavku Muzeja vina i vinogradarstva u sklopu Kraljevske vinarije, seriju književno-scenskih nastupa umetnika i članova Udruženja književnika Srbije, izložbu likovnih radova pod nazivom „Svet u obliku vina“. U muzičkom delu festivala nastupio je Pera Džo, svetska bluz legenda, sa svojim bluz bendom, što jasno govori o nivou na kom je festival organizovan.

Posebnu vrednost koju će Festival šumadijskih vina i ubuduće negovati u okviru svojih sadržaja dale su sesije edukativnog tipa, pa su se u prostoru Muzeja vina i vinogradarstva održale tri panel-diskusije. „Oznaka geografskog porekla Šumadija“, „Šumadija – srpska Toskana“ i „Šumadija – hrana i vino“ bile su teme koje su obrađivane tokom ovih panela, a neophodnost utvrđivanja standarda kvaliteta vina koja dolaze sa ovih prostora, ostvarivanje prepoznatljivosti, izvozna orijentacija, brendiranje Šumadije kao vinske destinacije… samo su neki od ključnih izraza pominjanih među panelistima, ali i zaključak da ništa od toga nije moguće ostvariti bez konkretne podrške države i njenih institucija.

Drugog dana festivala vinarije koje su članovi Udruženja vinara Šumadije otvorile su svoja vrata kako bi ugostile sve ljubitelje šumadijskih vina. Osnovna poruka koja se sa ovog skupa mogla čuti, a po ugledu na mnoge druge reone u Evropi i svetu, bila je upućena svima koji na bilo koji način mogu da pomognu u prosperitetu vinske Šumadije, i to da je neophodno zajedničkim snagama, svako u svom segmentu, graditi budućnost Šumadije kao turističke vinske destinacije, promovisati kvalitet vina koja dolaze sa ovih prostora i brendirati vina i turizam ovog kraja kao nešto što je najznačajnije za oživljavanje ovog kraja. Potencijal za to je, zaista, ogroman. Iskazujući saosećanje sa svim ljudima koji su tokom poplava ostali bez svojih domova, tokom prvog Festivala šumadijskih vina organizovana je humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava. Prikupljeno je više od 110.000 dinara, i taj novac je Udruženje vinara odmah uplatilo kao pomoć ugroženim područjima u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari