Odlukom Republičke direkcije za restituciju, krajem prošle godine manastiru Rača kod Bajine Bašte, vraćeno je oko 930 hektara zemljišta, oduzetog posle Drugog svetskog rata, tokom agrarne reforme. Od toga je oko 830 hektara bilo u vlasništvu Nacionalnog parka Tara, a ostatak je pripadao Vojnoj ustanovi Tara.

-Iako iguman manastira Sava Ristić navodi da je nakon 63 godine ispravljena nepravda i „konačno vraćena manastirska imovina“, Nacionalni park Tara žalio se Vrhovnom sudu Srbije, zahtevajući da se precizira ko je vlasnik objekata na vraćenom zemljištu, u čiju je gradnju to republičko javno preduzeće proteklih decenija uložilo pozamašan novac.

Iguman Sava Ristić kaže da je u katastru već obavljena promena vlasništva, te da je time manastir napokon postao vlasnik davno otete imovine. S druge strane, u Nacionalnom parku Tara ističu da to preduzeće nije u sporu sa manastirom, niti osporava rešenje Agencije za restituciju, već želi da se utvrde imovinsko-pravni odnosi nad objektima tog javnog preduzeća koji se nalaze na zemljištu koje je vraćeno manastiru.

– Prilikom ročišta dali smo i pisanu saglasnost da se zemljište vrati manastiru, a obraćanjem Vrhovnom sudu želimo da znamo šta će biti sa infrastrukturom Nacionalnog parka, koja je vredna nekoliko desetina miliona dinara, a koju je ovo javno preduzeće izgradilo za četrdesetak godina. Želimo da znamo da li će vlasnik imovine i dalje biti nacionalni park ili manastir, kaže za Danas Boban Tomić, direktor Nacionalnog parka, dodavši da tu imovinu čine rasadnik, sušare za lekovito bilje i šišarke, oprema na vidikovcima, putokazi, info-table, šetne staze i kompletan parkovski mobilijar, kao i brana na jezeru Jarevac.

– Država mora da se izjasni čije je to vlasništvo, ko će ga i na koji način koristiti i održavati? Postavlja se i pitanje da li naši službenici imaju pravo prolaska kroz šumu, korišćenja šumskih staza, prilaza za izbacivanje balvana i korišćenja protivpožarnih pruga, objašnjava naš sagovornik.

Pored toga, kako dodaje, cela ta oblast je decenijama pošumljavana, pa se postavlja i pitanje vlasništva nad šumom, koja je značajan prirodni resurs, u koju je to preduzeće decenijama ulagalo, pa je ona, kako kaže, postala jedna od najkvalitetnijih Evrope.

– Kada je Nacionalni park 1963. godine preuzeo gazdovanje nad Šumskim gazdinstvom Titovo Užice, šumska masa po hektaru na donjoj gazdinskoj jedinici bila je 63, a na gornjoj 230 kubika po hektaru. Međutim, danas donje gazdinstvo poseduje 130 kubika, što je povećanje za sto odsto, a donje 320 kubika po hektaru, odnosno uvećano je za 40 odsto. To ukazuje na izuzetan bonitet šuma i njihov kvalitet, navodi Tomić, istakavši da je vrednost kompletne imovine višestruko uvećana, zahvaljujući stručnim gazdovanjem i ulaganjima.

Na primedbe da je Nacionalni park proteklih decenija koristio šumu i time ostvarivao prihode, Tomić uzvraća da je to diskutabilno, ali da je i tu računicu moguće utvrditi.

– To je lako izračunati, ali bojim se da bi ta računica pokazala da se duguje nama, kaže naš sagovornik i dodaje da je već obavljena primopredaja imovine, ali da sud još nije odlučio ko je vlasnik i na koji način će se gazdovati objektima Nacionalnog parka na vraćenom zemljištu.

 

Održavanje veoma skupo

– Održavanje parkovske infrastrukture je veoma skupo i košta nekoliko miliona dinara, a postavlja se i pitanje kako će sve to uticati na razvoj turizma na ovoj planini, pita se Tomić i zaključuje da bi pored toga trebalo rešiti i dilemu o tome ko će i na koji način kontrolisati seču šuma, koja je, kako podseća, prirodno bogatstvo Srbije.

Manastirska šumska služba

Prema nezvaničnim informacijama iguman manastira Rača sačekaće reakciju suda po zahtevu Nacionalnog parka, a potom će odlučiti na koji način će gazdovati vraćenom imovinom. Prema jednoj opciji, manastir će osnovati sopstvenu šumarsku službu, a druga je da će održavanje tako velike imovine poveriti nekom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari