Najmanje 11 ljudi je poginulo, a 64 je ranjeno u eksploziji koja se juče dogodila u Nju Delhiju ispred kapije Višeg suda Indije, rekao je portparol policije Rajan Bagat. Kako navodi agencija Frans pres, istražitelji proveravaju tačnost informacija prema kojima je za jučerašnji napad odgovorna islamistička grupa Harkat ak Džihad al Islami.


Indijski mediji su dobili elektronsku poruku u kojoj se traži da se odmah povuče smrtna kazna na koju je 2004. osuđen Mohamed Afzal Guru, i kaže da će u slučaju da to ne bude učinjeno, „meta napada“ biti viši sudovi u Indiji, uključujući i Vrhovni sud. Mohamed Afzal Guru osuđen je na smrt zato što je 2001. učestvovao u terorističkom napadu na indijski parlament.

– U ovom trenutku je prerano da kažemo nešto o pismu (koje su dobili indijski mediji) ali u svakom slučaju ta poruka treba da se analizira jer je Harkat ak Džihad al Islami opasna teroristička grupa – rekao je generalni direktor Federalne Istražne agencije. Premijer Indije Manmohan Sing je osudio „kukavički teroristički napad“ i pozvao državu i sve političke partije da se ujedine u „dugom ratu“ protiv terorizma. Prema saopštenju policije, eksploziju je izazvala bomba sakrivena u tašni koja se nalazila blizu ulaza u sud.

Ovo je prvi veći akt terorizma u Indiji nakon trostrukog bombaškog napada u Mumbaju koji se dogodio 13. jula, kada je poginulo 26 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari