Toni Bler će u svoju prvu radnu posetu Ramali na Zapadnoj obali otputovati idućeg meseca, kao posrednik mirovnog kvarteta za Bliski istok, nakon što je njegova funkcija zvanično potvrđena uprkos skepticizmu o uspehu koji bi on mogao postići. Njegovu funkciju mirovnog posrednika zajedno su objavili u Njujorku zvaničnici SAD, EU, UN i Rusija.

Toni Bler će u svoju prvu radnu posetu Ramali na Zapadnoj obali otputovati idućeg meseca, kao posrednik mirovnog kvarteta za Bliski istok, nakon što je njegova funkcija zvanično potvrđena uprkos skepticizmu o uspehu koji bi on mogao postići. Njegovu funkciju mirovnog posrednika zajedno su objavili u Njujorku zvaničnici SAD, EU, UN i Rusija. Bler će raditi na izgradnji vladinih institucija i vladavini prava, mobilisanju međunarodne pomoći i promovisanju ekonomije. „On će provoditi dosta vremena u regionu, radeći sa partijama i ostalima kako bi pomogao izgradnju funkcionalnih i dugoročnih vladinih institucija koje će predstavljati sve Palestince, snažne ekonomije, klime vladavine prava i reda za narod Palestine,“ navodi se u izveštaju bliskoistočnog kvarteta. Zvaničnici bliskoistočnog kvarteta Bleru nisu dali eksplicitnu ulogu posrednika između Izraelaca i Palestinaca ali su mu omogućili široku „saradnju sa ostalim zemljama u skladu sa dogovorenim ciljevima bliskoistočnog kvarteta.“
Bler smatra da će njegova uloga pripremiti teren za eventualne razgovore o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu između Palestinaca i Izraelaca, uz njegov neposredan zadatak da pomogne zaustavljanje sukoba Fataha i Hamasa. Njegovo imenovanje probudilo je kontroverze. Rusija je u poslednjem trenutku zatražila izmene koje se tiču njegovih nadležnosti, razjašnjavajući precizan status Tonija Blera.
Gordon Braun se prilično uznemirio jer je opisan kao osoba koja ima problema sa definisanjem svoje sopstvene politike za Bliski istok. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, sa dugogodišnjim iskustvom u regionu, takođe je nezadovoljan izborom novog mirovnog posrednika, navode izvori iz Brisela. Bela kuća je sinoć potcenila očekivanja povodom Blerovih eventualnih uspeha, objašnjavajući da napredak zavisi prvenstveno od volje Plaestinaca da se odreknu terorizma.
U javnosti su palestinski lideri pozdravili Blerov dolazak. Privatno, javile su se velike doze skepticizma. „Da li će ga iko slušati? Da li će ljudi poštovati njegove napore?,“ upitala je Hanan Ašravi, palestinski poslanik i bivši mirovni pregovarač. Ona je objasnila da Palestincima nije potrebna pomoć za izgradnju sopstvenih institucija. „Treća strana nam je potrebna kako bismo postigli mir, obuzdali izraelske mere, okončali okupaciju i izgradili državu,“ rekla je Ašravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari