Pripadnici snaga NATO u Bosni i Hercegovini juče ujutro su pretresli kuću haškog optuženika Radovana Karadžića na Palama. U kući su zatekli sedam osoba, članova bliže Karadžićeve rodbine. Portparol NATO Derek Čepel rekao je da postoji sumnja da je porodica Karadžićpovezana sa mrežom podrške optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću.


– Cilj operacije bila je traženje dokaza te povezanosti – rekao je Čepel, ne precizirajući šta je NATO uzeo iz kuće porodice Karadžić.

Sonja Karadžić-Jovićević, kćerka Radovana Karadžića, izjavila je da je nastavak pritisaka na porodicu Karadžićdeo šireg pritiska na RS. Ona je pretres ocenila kao nastavak šireg pritiska na Republiku Srpsku „u kontekstu iznenadnog smeštanja Ratka Mladića i Gorana Hadžića na Pale i u RS“.

Sonja Karadžić-Jovićevićrekla je i da je akcija vojnika NATO-a bila identična akcijama pre hapšenja Karadžića i njegovog prebacivanja u Hag. Pripadnici NATO su se ovog puta, kako je dodala, pozvali na mandat NATO-a, a ne na nalog Haškog tribunala kako je to bilo ranije.

Ona je navela da su naoružani američki vojnici i italijanski karabinijeri upali u kuću u kojoj živi njena majka noću oko tri sata i da je pretres trajao do 6.30, dodajući da su ispitivali njenu majku, brata i nju o poznanstvu i eventualnim susretima sa Mladićem i Hadžićem.

Sonja Karadžić-Jovićevićpotvrdila je da su nju i njenog brata pozvali telefonom na ispitivanje i da vojnici NATO-a iz kuće nisu ništa odneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari