Protiv bivšeg direktora aerodroma „Konstantin Veliki“ Radisava Radojkovića podneta je krivična prijava zbog nesavesnog rada u službi, potvrdila je za Danas Gordana Tepavac osnovni javni tužilac u Nišu. Ona juče nije želela da kaže više detalja jer je „postupak u toku“, a za kompletniju informaciju „potrebno je odobrenje republičkog javnog tužilaštva“.

Prema nezvaničnim informacijama, Radojković je navodno saslušan u okviru pretkrivičnog postupka koji se protiv njega vodi zbog nabavke GPS centrale za potrebe javnog preduzeća Aerodrom Niš, koja služi za satelitsku kontrolu gradskog prevoza, jedne od nekadašnjih delatnosti ovog aerodroma, koji, inače, raspolaže i autobusima na pojedinim linijama.

Dragan Bradić, načelnik kriminalističke policije niške policijske uprave, potvrdio je juče da je protiv Radojkovića podneta krivična prijava zbog nesavesnog rada u službi, ali je negirao spekulacije da je policija podnela krivične prijave i protiv „još nekoliko osoba“ koje su učestvovale u odlučivanju i realizaciji ove nabavke.

Dnevne on-lajn novine Južne vesti nedavno su objavile da je sporna i „povezanost“ osoba koje su sprovodile nabavku ove opreme. Na tenderu za njeno iznajmljivanje pobedila je firma LMB soft, ali je ubrzo posao prepustila tek registrovanom preduzeću Sky Soft. Tenderskoj komisiji predsedavao je Bratislav Blagojević, tadašnji pomoćnik ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, a sada funkcioner Ministarstva za telekomunikacije, a njegova kćerka Nataša Blagojević bila je suvlasnica i direktorka Sky Softa, koji je preuzeo posao. Druga suvlasnica Sky Softa bila je lekar Gordana Antić, supruga Vlade Antića, tadašnjeg gradskog većnika resorno zaduženog za saobraćaj, koji je bio i jedan od glavnih zagovornika uvođenja ovog sistema.

Radisav Radojković juče nije odgovarao na telefonske pozive. Bratislav Blagojević je ranije kazao da u ovom poslu „ne vidi ništa sporno“, jer „nikako nije mogao da zna“ da će ga kasnije preuzeti firma u kojoj je njegova ćerka suvlasnik. Nataša Blagojević i Gordana Antić su se nakon preuzimanja posla povukle iz vlasništva Sky Softa.

 

Mesečna zakupnina 5.500 evra

Sadašnji direktor aerodroma Dragan Bugarinović zatražio je od policije pre nekoliko meseci da preispita nabavku opreme za satelitsko praćenje gradskog javnog prevoza u Nišu. Prema njegovim rečima, nabavka GPS sistema realizovana je tako što je u decembru 2006. zaključen ugovor o njegovom iznajmljivanju na šest meseci, a ugovorna mogućnost da se sistem otkupi iskorišćena je tek posle 16 meseci, iako je to moglo da se učini već posle pola godine. On je rekao da je u čitavom periodu zakupa GPS-a plaćana zakupnina, koja je dostizala i 5.500 evra mesečno, a da je posle toga oprema otkupljena po nižoj, početnoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari