Poslanik Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević ponovo se pisano obratio ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću tražeći odgovor na pitanje šta je sa sandžačkim Bošnjacima koji su Fakultet za kriminalistiku završili u Sarajevu, a sada ne mogu da se zaposle u Srbiji.

Hajdarević je ovo pitanje više puta ponovio i sa skupštinske govornice, a njegova dosadašnja zvanična obraćanja MUP-a ostala su bez odgovora. Iako su ministri dužni da odgovaraju na pitanja poslanika, ministar Dačić je ignorisao prethodno Hajdarevićevo pismo u decembru.

– Nikakav odgovor nisam dobio, iako su ministri obavezni da u roku od 30 dana odgovore na pitanja poslanika. Čak je i predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanovićsa skupštinske govornice zatražila od MUP-a da mi odgovore, izjavio je Hajdarevićza Danas. Hajdareviću, koji je član skupštinskog Odbora za predstavke i žalbe, pre više meseci obratilo se 20-30 mladih Bošnjaka iz više sandžačkih opština: Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, koji su završili Fakultet za kriminalistiku u Sarajevu, nostrifikovali diplome u Srbiji, ali ne mogu da se zaposle u MUP-u.

– To je problem koji će se uvećati jer ima još mladih koji studiraju u Sarajevu. U BiH ne mogu da se zaposle pošto su državljani Srbije, a ovde neće da ih zaposle zato što su sarajevske diplome „sumnjive“. Suština problema očigledno je u tome da su ovi mladi završili fakultet u BiH i da pripadaju drugoj etničkoj zajednici. Izgleda da postoji strah da će neko od njih postati špijun ili ne znam šta. Nije, međutim, problem da državljani nekih drugih republika postaju načelnici OUP ili ministri. Kako se država ne plaši da neko od njih ne postane špijun – pita Hajdarević. On dodaje da neki od ovih mladića uskoro pune 30 godina te ni zbog toga neće moći da budu primljeni u MUP. .

Prilikom nedavne posete Novom Pazaru, ministar Dačić je izjavio da je procenat Bošnjaka u policijskoj upravi ovog grada tek oko 30 odsto, mada bošnjačko stanovništvo čini čak 80 odsto. Dačićje tom prilikom rekao da se nada da će više Bošnjaka biti angažovano u policiji.

Mladići koji su diplomirali na pomenutom sarajevskom fakultetu i prijavili se za posao u MUP odbijeni su, uz kratko obrazloženje da ne ispunjavaju uslove. Ističu da su spremni da polažu dodatne ispite kako bi svoju diplomu „prilagodili“ sa ovdašnjim policijskim akademijama, ali im to niko nije ponudio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari