Bjelopoljski „Adriatik“ Radio već treći mjesec realizuje projekat pod nazivom „Sunčana strana“, koji govori o osobama sa invaliditetom. Prema riječima Azre Hrapović direktorke Radija emisije su posvećene životu, radu, zapošljavanju, statusu u društvu i drugim problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.


– Cilj programa je ukazivanje na probleme lica sa invaliditetom i poboljšanje njihovog statusa u lokalnoj zajednici i uopšte u društvu. Za realizaciju ovog programa navelo nas je, prije svega, to što se osobe sa invaliditetom teško integrišu u društvo, što teško pronalaze poslove. Mi ovim projektom želimo da skrenemo pažnju da osobe sa invaliditetom treba da budu potpuno ravnopravni članovi zajednice i da ih tako tretiramo, kaže Hrapović.

Kada su u pitanju lica sa invaliditetom, Crna Gora je uvela planske zakone i strategije za poboljšanje statusa ovih lica. U tom pogledu, direktorka Centra za socijalno za Bijelo Polje i Mojkovac Zlata Lukac ističe da je usvojena Strategija za integraciju osoba sa invaliditetom 2008-2016. godine, Akcioni plan za njenu realizaciju 2010-2011. godine, Strategija inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori, Zakon o kretanju osoba sa invaliditetom uz pomoć psa vodiča, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Zakon o izgradnji objekata, Zakon o povlastici na putovanja osoba sa invaliditetom, Zakon o ratifikaciji konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom sa opcionim protokolom, Lokalni plan akcije za osobe sa invaliditetom i Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

– Što se tiče Akcionog plana za sprovođenje startegije za integraciju osoba sa invaliditetom za 2010-2011. godinu u tom Akcionom planu predviđeno je 16 mjera u oblasti školstva, 12 mjera u oblasti socijalne zaštite i pet mjera u oblasti zdravstvene zaštite. U sadašnjem zakonodavstvu postoji takozvano pravo na invalidninu, koje je propisano za lica čiji je invaliditet nastupio do 18 godina, kaže Lukač

U Bijelom Polju i Mojkovcu ima 247 korisnika lične invalidnine, a tuđu njegu i pomoć prima 1.185 lica. Direktorka Centra za socijalno Zlata Lukač ističe da su od prvog januara lične invalidnine povećane sa 75 na 108,80 evra, tuđa njega i pomoć sa 60 na 63 evra, dok je lična invalidnina povećana za 20 odsto, a visene ostalih prava oko pet odsto.

– Što se tiče materijalnog obezbjeđenja porodice, za jednočlanu porodicu visina primanja iznosi 63,50 evra, za dvočlanu 76,20 evra, za tročlanu 91,50 evra, za četvoročlanu 108 evra, a za porodicu sa pet i više članova materijano obezbjeđenje iznosi 120,70 evra. Porodica koja je korisnik materijalnog obezbjeđenja, u slučaju smrti člana porodice ima pravo na 315 evra za troškove sahrane. Visina opreme za novorođeno dijete se povećala sa 100 na 105 evra, visina naknade po osnovu rođenja djeteta za lice koje je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i redovonog studenta iznosi mjesečno 26,20 evra, dok lica koja se nalaze u radnom odnosu imaju pravo na one iznose kolika im je zarada. Visina dodatka za djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice za jedno dijete iznosi 19 evra, za dijete sa tjelesnom, mentalnom i senzornom ometenošću koje se može osposobiti za samostalan život i rad je 25,50 evra, a za dijete koje se može osposobiti za samostalan život i rad 31,80 evra, kao i za dijete bez roditeljskog staranja, kaže Lukač.

Centar za djecu sa posebnim potrebama u Mojkovcu

Zlata Lukač napominje da je Centru za socijalno odobren projekat za izgradnju centra za djecu sa posebnim potrebama u Mojkovcu.

– Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću za izgradnju dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Mojkovcu odobrila nam je 36.000 evra. Mislim da ćemo ove godine realizovati taj projekat, tako ćemo imati na sjeveru opštine koje su u potpunosti pokrivene sa tim servisima. Imamo neopremljen prostor, gdje treba da se realizuju građevinski radovi, da se opreme prostorije adekvatno ustanovamo tog tipa, kaže Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari