Crtice iz suda: Pomaže bog! 1

Svako, ali baš svako suđenje u predmetu za ratne zločine „Srebrenica – Kravice“ u kojem se osmorica optuženih terete za ubistvo čak 1.303. bošnjačka civila, obeleži ili nedolično ponašanje nekog od optuženih, ili njihovih „navijača iz publike“, odnosno Šešeljevih radikala, ili pak samih advokata odbrane.

Nažalost, tako je bilo i na poslednjem glavnom pretresu održanom u sredu, 24. oktobra ove godine, u Specijalnom sudu.

Optuženi Aleksa Golijan tokom svake prozivke od strane predsednice veća, sutkinje Mirjane Ilić, svoje prisustvo u sudnici obeleži podizanjem tri prsta. Svoj nacionalistički fazon, ovaj „veliki Srbin i patriota“ oplemenio je u sredu javljanjem „ortacima“ iz optuženičke klupe, ali i svima u sudnici sa „POMAŽE BOG!“ Verovatno mu je bilo krivo što mu niko nije otpozdravio. Možda i bi, ali ovaj put u sudnici nije bilo radikala da zauzmu prve redove (iako je to zabranjeno) i da ne ustaju kada sudsko veće ulazi u sudnicu (iako je to obavezno), pa su optuženi ostali bez „moralne podrške“. Ostatku publike nije smetalo što nema „šešeljevaca“, jer su konačno bez pretnji i buke mogli da prate suđenje.

Iako im mesto nije u sudnici, već u publici, što im je na početku suđenja i rekla sutkinja Ilić, NOVI ZAMENICI TUŽIOCA za ratne zločine LJubica Veselinović i Ognjen Đukić (da li iz neznanja ili zato što misle da im se tako može) zauzeli su poziciju tik uz tužioce koji vode ovaj predmet, Bruna Vekarića i Mioljuba Vitorovića. Iako ih je prekorila, sutkinja Ilić ih je ipak ostavila u sudnici.

Što se tiče nedoličnog ponašanja advokata odbrane, evo primera. Naime, sutkinja Ilić je, dok je svedoku postavljala pitanje, rekla „tokom osvajanja Srebrenice“, što je kod KRSTE BOBOTA, advokata optuženog Milivoja Batinice, izazvalo reakciju da „ispravi“ sutkinju da to nije bilo osvajanje, već „oslobađanje Srebrenice od strane VRS“. Sve pohvale za sutknju Ilić koja mu je odgovorila da se „ovde ne bavimo politikom, već ubistvima u hangaru Kravice“.

Jedan od optuženih, DRAGOMIR PAROVIĆ, pokušao je pre nekoliko meseci da izvrši samoubistvo zbog čega je suđenje nekoliko puta odlagano. Parović je i u sredu imao „epizodu“. On je posle samo pola sata suđenja tražio od sutkinje Ilić pauzu, jer mu navodno nije bilo dobro. Sve to vreme je držao pognutu glavu.

Inače, ono što je takođe bilo veoma interesantno je svedočenje svedoka optužbe Siniše Renovice. Bio je pripadnik policije u centru za obuku na Jahorini tokom te 1995. i poznaje optužene Nedeljka Milidragovića i Golijanina iz viđenja. Dakle, Renovica je tih nekoliko dana dok je vršen masakr nad bošnjačkim civilima bio komandir voda, a na suđenju je bez pardona izjavio da se ne seća imena niti jednog pripadnika SVOG VODA! Neka mi neko objasni kako je to moguće? Inače, za ovog svedoka Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo pitanja. Ponavljam da je Renovica bio svedok optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari