“Nordijski model” pomirenja najbliži našem regionu

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju, govori za Danas

Ostavite komentar


  1. „Zaključili smo da je “nordijski model” najbliži našim prostorima, jer je to model pomirenja, odnosno model saradnje kroz koji su te zemlje prevazilazile dešavanja iz prošlosti. Nordijski sistem je sličan ovim prostorima, jer postoji jezička sličnost, geografska i ekonomska povezanost. Takođe, neke zemlje su članice Evropske unije i NATO pakta, dok druge nisu. Dakle, vrlo slično našem regionu – ukazuje Popov.“ i osta živ…

    Koja sličnost nordijskog i ovog područja?
    Kada su to Finska i Švedska ratovale? Nikada.
    Norveška i Danska? Nikada.
    Finska i Danska? Nikada.
    Danska i Švedska? Poslednji put 1808-1809 godine…

    I da analiziramo sve ostale parametre pa da vidimo koje su to još „sličnosti“…

    Tako me nekada slatko nasmeju naši vrli intelektualci da tako ne uspeva čak ni Gaston iliti kod nas prevedeno kao „Gaša šeprtlja“!

    A moje skromno mišljenje je da do nekog, bilo kakvog „pomirenja“ ili bar smirenja može dodji tek kada svi ne budu više imali samo i isključivo crno-belu sliku pa tako nebudu svi sebe posmatrali kao isključivo nevine i žrtvu a drugu stranu kao isključive krivce.

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.