Od kapaciteta pekare do nacionalnih pitanja 1Foto: Snežana Čongradin

Ratno zločinačka prošlost i užasi iz ratova devedesetih, uglavnom nisu tema koja zaokuplja pažnju i inspiriše radove ovdašnjih umetnika.

Jedan od retkih koji se suprotstavlja takvoj običajnosti je Vladimir Miladinović, čiji je najnoviji rad „Dnevnici“ izložen u galeriji „Eugster“ u Beogradu. Reč je o seriji uramljenih stranica, koje je autor Vladimir Miladinović pojedinačno iscrtavao tušem, u formatu u kojem su korišćene na suđenjima pred Haškim tribunalom.

Vladimir Miladinović je arhivar dokumenata i ostalih stvari koje su, kako kaže za Danas, manje ili više vezane za našu problematičnu prošlost. Sadržaj aktuelne izložbe dobio je direktno iz Haga.

„To počinje od arhive dnevnih novina, preko raznih postera, filmskih i bioskopskih arhiva, sve do dobijanja pristupa arhivi u Haškom tribunal. Tada sam počeo da istražujem slučajeve koji su se vodili protiv različitih ljudi… Našao sam Mladićeve lične dnevnike, koji su 2010. pronađeni u Beogradu, u njegovoj kući, iza jednog lažnog zida“, kaže za Danas Vladimir Miladinović.

Rad referiše na mnoge stvari, a kako sagovornik našeg lista naglašava, ono što je njemu bilo značajno jeste prevod koji je Sud pravio od originalnog rukopisa, angažovanjem timova stručnjaka – grafologa.

– Njihov zadatak je bio da sav taj rukopis prekucaju jer je to bio tekst koji nije bio lako čitljiv, odnosno da oni svojim autoritetom i snagom stanu iza tog prevoda i da kažu šta tu tačno piše. Sve to su onda morali da prevedu na engleski jezik da bi bilo čitljivo i razumljivo. Ja sam odlučio da taj poslednji prevod, prevod prevoda, stavim u proces mog rada koji je već postao neka vrsta prakse i rutine, da takve materijale ispisujem, prepisujem, precrtavam, crtam… Što se tiče sadržaja, tu nema epohalnih otkrića, ali je zanimljivo da se može videti taj školovani oficirski kadar, pedantnost u smislu toga da se vodi računa koji je kapacitet pekare na Lukavici u Sarajevu za prehranu vojske, pa sve do bitnih pitanja nacije i identiteta… To je bila moja glavna impresija dok sam prolazio kroz sadržaj tih Dnevnika – kaže Miladinović za naš list.

Dnevnik aktivnosti i sastanaka Ratko Mladić vodio je između 1991. i 1996. godine, prvo kao oficir Jugoslovenske narodne armije, a potom kao komandant Vojske Republike Srpske.

Na izložbi Vladimira Miladinovića mogu se videti delovi iz 1992. godine, od maja do jula.

Izložba „Dnevnik“ biće otvorena za posete od subote 6. juna do kraja jula, sredom do 17 do 19 sati i subotom od 14 do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari