Optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1Foto: Pixabay/Qimono

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje Milomiru Savčiću, generalu i predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske, koga optužnica tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine.

Optužnica protiv Savčića je podignuta 31. decembra 2019. godine.

Tužilaštvo ga tereti zbog toga što je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatvaranja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima.

Tužilac Predrag Tomić juče je rekao da Tužilaštva BiH ima obimnu dokumentaciju, 95 svjedoka i da će u toku suđenja dokazati optužbe. Odgovarajući na optužbe Savčić je, kako izveštavaju bosanski mediji, kazao da je optužnica laž, a njegov advokat Milomir Stojanović najavio da će to u toku procesa i dokazati.

Savčić se 10. februara pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. U izjavi za Radio Slobodna Evropa decembra prošle godine, Savčić je odbacio odgovornost za zločin. Tvrdi da se nije nalazio na mestu zločina, kako je napisano u optužnici.

„U to vrijeme moja jedinica vodi intenzivna vojna dejstva na Treskavici. U Novoj Kasabi, gdje je naša kasarna, 13. jula se nalazi 12 vojnika. Oni su potpuno okrenuli priču. Ja nisam bio na toj teritoriji na kojoj Tužilaštvo tvrdi“, izjavio je Savčić za Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari