Samo se ti smej 1

„J*bo vam pas mater“, rekao je Srećko Popović dok je izlazio iz sudnice pošto ga je predsednik veća izbacio napolje zbog dobacivanja.

Taj Popović je jedan od optuženih u ponovljenom postupku u predmetu za ratne zločine „Ćuška“ koji se vodi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Trenutno se njih desetorica terete da su, kao pripadnici 177. vojnoteritorijalnog odreda Peć, tokom aprila i maja 1999. u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać na Kosovu, ubili čak 141 civila albanske nacionalnosti.

Ovo suđenje je slika i prilika suđenja za ratne zločine u Srbiji. Dugo traje, osuđujuće presude se obaraju, optuženi ne poštuju sud…

Poslednji glavni pretres, održan prošlog petka – 17. maja, za nas medije (tj. samo mene, pošto sam jedina bila od novinara/ki) bio je veoma zanimljiv, ali i mučan u isto vreme. Pa, ako je za mene bio mučan, onda je za svedoke, oštećene, zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića i možda najviše za sudskog tumača, bio jezivo stresan.

Sudski tumač, koji je prevodio sa albanskog na srpski i obrnuto, pretrpeo je strašna dobacivanja optuženih, a branilac Nebojša Perović ga je čak optužio da radi na strani tužilaštva. Vređan je i iz dela sudnice koji je predviđen za publiku. Neka trojica muškaraca su mu vikala: „Ne laži, budalo“, jer navodno nije odreagovao kada je svedokinja, opet navodno, upotrebila pogrdan izraz za Srbe.

Da se vratimo na bezobraznog Popovića. Bezobraznog, jer mu ovo nije prvi put da bude izbačen sa glavnog pretresa. Prošlog petka, osim što je napadao prevodioca zato što je Albanac, dobacivao je i svedokinji, kojoj je ubijen sin. Kada je, posle pauze, vraćen u sudnicu, napao je i zamenika tužioca Bruna Vekarića, tvrdeći da ih tuži čovek koji je nelojalan državi Srbiji. Da, sve ovo se dešava U SRED SUDNICE.

Vekarić je Popoviću s pravom odgovorio da „Srbija crveni“ zbog ljudi kao što je on, da su joj upravo takvi naneli najveću sramotu i da još uvek svi osećamo posledice njihovog „patriotizma“.

I suđenje Željku Maričiću u predmetu za ratne zločine „Ključ – Velagići“, održanom prekjuče, u sredu 22. maja, bilo je mučno pratiti zbog ponašanja optuženog. Koliko se Maričić samo smešio dok je Mirsad Dervišić detaljno opisivao kako ga je Maričić tukao, mučio i na kraju ubo nožem u leđa.

Te klima glavom i širi ruke, kao negoduje, te malo gleda kroz prozor, valjda mu dosadno, te ustaje sa optuženičke klupe pre nego što mu predsednik veća to odobri… Bezobrazno.

Svedočenje Senada Draganovića, koga je, po optužnici, Maričić isto mučio, mi u publici nismo čuli, jer kao i nebrojeno puta do sada, video-konferencijska veza u sudnici 4 Specijalnog suda bila je jako loša, a nama u publici niko neće da obezbedi slušalice, pa sedimo tamo kao fikusi. Sramota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari