Vukčević: Tadić se nije mešao u Ganićevo izručenje 1Foto: Medija centar

Ni tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ni bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nisu imali nikakvog uticaja na postupak izručenja ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića. Sve i da su hteli da utiču, ne bi mogli – kaže za Danas Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine.

Vukčević je okarakterisao kao potpuno neistinitu vest da je vlast bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića bila je spremna da odustane od zahteva za izručenje Ganića, ukoliko bi vlasti u Sarajevu dali saglasnost da se u Rezoluciji o Srebrenici koja se tih dana usvajala u srpskom parlamentu, na nađe reč „genocid“.

Ejup Ganić je po poternici iz Srbije zbog sumnje da je bio među organizatorima napada na kolonu vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici u martu 2010. godine uhapšen u Londonu. Sud u Vestminsteru ga je 27. jula 2010. godine pustio na slobodu tvrdeći da je proces ekstradicije pokrenut isključivo političkim ciljevima.

Ključni dokaz u priči koju je pre dva dana objavio dnevnik Blic, je navodna SMS prepiska između glavnih pregovarača dve strane, sadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, i Damira Arnauta, savetnika tadašnjeg predsednika BiH Harisa Silajdžića. U prepisci koju je Blic obelodanio se spominje da je srpska strana bosanskoj dala reč, ali se nijednom rečju ne govori o Ganiću, postupku ekstradicije ili rezoluciji o Srebrenici.

Upravo je ta prepiska, prema Vukčevićevim rečima, poslužila sudu u Vestminsteru da odbije zahtev Srbije za izručenje Ganića.

– Dokazi koje smo mi poslali sudu bili su izuzetno ubedljivi. Sumnju u političku motivisanost postupka pobudila je prepiska koju je predstavio predstavnik BiH Damir Arnaut – kazao je Vukčević.
Borko Stefanović je pre dva dana za Blic negirao da je sa Arnautom pregovarao o povlačenju zahteva za izručenje Ganića, navodeći da nije utvrđena autentičnost poruka koje su predočene britanskom sudu.

– To je pokušaj nameštaljke. Ja nisam imao razlog da to tražim. Vuk Jeremić je vodio razgovore s Ankarom, mi sa Bošnjacima, ali ni o kakvoj trgovini nije bilo reči. Bilo nam je važno da vidimo kako će BiH reagovati na tekst rezolucije o Srebrenici kao naš sused, a znamo da je i tada, kao i sada, Ankara imala presudan uticaj na vlasti u BiH – naveo je Stefanović.

O navodima da se pregovaralo o povlačenju zahteva za izručenje pred medijima je govorio i premijer Aleksandar Vučić.

– Pitao sam Ivicu Dačića, on kaže da ima dokaze za to, da su se neki dogovarali da Ganić bude pušten kada je pritvoren u Britaniji. Pa kakve ste vi zakone štitili u ovoj zemlji? Evo, počeo sam da mucam kada to izgovorim. Kaže da imaju i poruke sačuvane, i pozive, transkripte, sve… Je li to moguće, ljudi, upitao je Aleksandar Vučić.

Tadić najavljuje tužbu

Zbog iznetih tvrdnji, bivši predsednik Boris Tadić je najavio tužbu protiv lista Blic. On je u saopštenju negirao da je učestvovao u političkoj trgovini sa BiH. Na Vučićev komentar „u kakvoj smo to zemlji živeli“, Tadić je odgovorio da je pravo pitanje u kakvoj zemlji danas živimo.

„Živeli smo u zemlji u kojoj bilo dozvoljeno govoriti protiv vlasti, pa je tako i ta laž koju danas pokušavate da prodate kao veliko otkriće, plasirana upravo u vreme mog mandata. Još tada je i demantovana, a Vučić vrlo dobro zna da je zahtev za izručenje Ejupa Ganića poslat na vreme i u skladu sa svim procedurama“, navodi se u Tadićevom saopštenju i dodaje da danas živimo u zemlji u kojoj nijedan medij ne sme da objavi ni odgovor opozicije na optužbe vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari