Pre tri godine o Admiru Kecapu u Novom Pazaru rado su pričali posetioci nižih fudbalskih liga. Igrao je u zonašu Jošanici i bio daleko najbolji pojedinac u redovima „žutih“. Krajem novembra 2008. godine na ovoj istoj stranici pojavio se naslov „Svi putevi vode u Novi Pazar“. Tom prilikom Kecap je govorio da bi mu bila velika čast da predvodi navalu prvoligaša. Dva meseca kasnije želja mu se ostvarila. U međuvremenu Novopazarci su od ekipe koja se 2009. godine borila za opstanak u ligi došli u ovoj sezoni nadomak mesta koje vodi u elitu. Kroz sve to vreme Kecap je bio nezamenjiv u prvoj jedanaestorici.

S tom razlikom što je on danas samo jedan od nekoliko fudbalera s prvoligaških terena o kojima redovni pratioci zbivanja u ovoj ligi znaju i najmanje detalje. Za takav status ovog 24- godišnjaka najzaslužnije su njegove igre u jesenjem delu ovog prvenstva. Bio je jednostavno nezaustavljiv. Sa pet postignutih golova u decembru postao je najefikasniji fudbaler Novog Pazara. Sportski izveštači, oni iz štampanih i elektronskih medija, s pravom su posle svake utakmice izdvajali njegovo ime u pozitivnom smislu. Postao je ljubimac navijača. Na njegov fudbalski razvoj nisu uticale ni česte promene trenera i igračkog kadra. Izborio se za mesto u svim timovima „plavo- belih“ isključivo svojom zaslugom. Samo zlonamerni, oni koji ne zalaze u suštinu fudbala na njegove igre gledaju drugačije. Doduše, takvi su i najgrlatiji. Naravno, mišljenje im i varira od utakmice do utakmice, tako da se može s pravom reći da nije ni validno. Istina je, nije ga hteo gol ovog proleća. Opet, sve ostalo što je radio na utakmicama činio je na najbolji mogući način. Neprijatna serija najzad je prekinuta prošle subote u Požarevcu. A kad Kecap postigne gol na njemu se ne zaustavlja. Kad ga krene golovi se ređaju kao na filmskoj traci. Idu najvažnije utakmice, pravi je trenutak da nastavi započeto na „Vašarištu“.

U prvom delu ovog prvenstva igrom i golovima skrenuli ste pažnju na sebe. Čini se da ste tada svima stavili do znanja da se radi o fudbaleru koji će imati vrlo zanimljivu karijeru?

Ništa nije nagoveštavalo tako dobre igre. Prva tri kola sam propustio zbog povrede. Tadašnji trener Štrbac uveo me je tokom susreta sa Napretkom u četvrtom kolu. Postigao sam pobedonosni gol (2:1). Od tada, iz utakmice u utakmicu igrao sam sve bolje i što je najvažnije postizao golove. Nekako u to vreme se i ekipa „ukapirala“. Na terenu smo odlično sarađivali. Za moju igru posebno je važno bilo razumevanje igre Matića i Vujovića. Krajnji rezultat bio je izvanredan, postigao sam šest golova, pet u prvenstvu i jedan u Kup susretu sa Spartakom.

Želite da kažete da Vam nedostaju Matić i Vujović?

Ne. Trenutno Novi Pazar ima sjajan tim. Možda i najbolji u ligi. Mogu samo zamisliti kakva bi to postava bila da su i njih dvojica sa nama. Obojica igraju dobro u inostranstvu. Često smo u kontaktu.

Ovog proleća bilo je mnogo Kecapovih dodavanja posle kojih su drugi slali loptu u mrežu, nisu izostale ni gol prilike. Ipak, lopta nikako posle Vaših udaraca da završi u mreži protivničkih golmana sve do utakmice od pre šest dana sa Mladim radnikom?

Nije lako kad nema golova u dužem periodu. U fudbalu je tako, postoje trenuci kad napadača lopta sluša. Koliko puta se dogodilo da postignem gol iz pozicije kada to niko nije očekivao. Bilo je potrebno da jedna lopta završi u mreži protivnika. Sad se lakše diše. Trudio sam se, a to je moralo jednom da se vrati na najlepši način. Trenutno igram nešto povučenije, ali i sa te pozicije umem da se izborim za gol priliku. Nadam se da je došlo vreme za češće radovanje uzdignutih ruku. Iskreno, pristao bih i da do kraja prvenstva više ne postignem nijedan gol, a da Novi Pazar završi u Superligi.

Česte promene trenera i igračkog kadra odražavaju se i na igru pojedinih fudbalera. Da li je to slučaj i sa Vama?

Vrlo brzo se prilagođavam novim zahtevima. Mogu da igram na više pozicija u napadu. Najviše mi odgovara mesto centralnog napadača. Ali, potrebno je znati da je u Novom Pazaru igralo i igra nekoliko zaista vrhunskih špiceva. Na nama je velika odgovornost, posebno kad igramo pred svojim navijačima. Najvažnije je kada se govori o najisturenijim fudbalerima strpljenje, kako naše tako i publike.

U kakvom sećanju je ostala utakmica sa BASK-om u Beogradu. Taj meč Novi Pazar je izgubio 1:0, a po onome što se dešavalo na terenu ne bi bilo nezasluženo da ste utakmicu rešili u svoju korist sa golom ili dva razlike. Imali ste nekoliko idealnih prilika za gol. Na žalost nijedna lopta nije završila u mreži vodeće ekipe Prve lige?

Sve je tačno. Neće mi ostati u najprijatnijem pamćenju taj derbi. Ulazio sam prilično lako u šanse, ali lopta jednostavno nije htela preko gol crte. Imao sam dva udarca glavom iz povoljnih pozicija koja nisam realizovao. Jednom sam iz trka šutirao pored gola. Ne da nemam objašnjenje zašto su završni udarci tako okončani, nego ne postoji ništa drugo što bi se moglo reći osim da je nedostajalo mnogo, mnogo sreće.

Daleko je više bilo partija posle kojih ste bili zadovoljni. Utakmica iz ovog prvenstva koju bi izdvojili je?

Svakako sa Kolubarom u Novom Pazaru. Pobedili smo 2:0. Nije to moja najbolja igra samo zbog toga što sam postigao oba gola. Ambijent i čvrst protivnik, kao i kiša koja je neprekidno padala tokom čitavog meča onemogućili su nas da na vreme dođemo do prednosti. Uz sve to golman Lukić, koji je jedno vreme čuvao mrežu Novog Pazara, zaustavljao je sve naše pokušaje. Bio je nesavladiv i u situacijama koje su izgledala tako da ni dva golmana ne bi bila dovoljna da odbrane naše udarce.

Dobre Kecapove igre nisu ostale nezapažene ni od strane nekih reprezentativnih trenera. Naime, Fudbalski savez krajem prošle godine oformio je i nacionalni tim sastavljen od fudbalera Prve lige. Mogli bismo taj sastav nazvati „B“ reprezentacijom Srbije. Za Vas u tom timu uvek ima mesta?

Stvaranje te reprezentacije je izvanredan potez fudbalske organizacije naše zemlje. Do sada smo igrali sa odgovarajućim selekcijama Singapura, Makedonije i Italije. Presrećan sam što za mene ima mesta u timu naše lige koji su selektirali treneri Slobodan Kustudić, Ljubomir Ristovski i Aleksandar Janjić. Posle utakmice sa Makedoncima shvatio sa da je naša liga za koplje kvalitetnija od njihove. U Skoplju sam igrao jedno poluvreme. Pobedili smo 2:0, tada nisam realizovao jednu polupriliku, ali sam ubeležio asistenciju za gol.

Ove godine došlo je i do duela sa odgovarajućom reprezentacijom Italije u Sasuolu. Tim „azura“ činili su fudbaleri koji igraju u italijanskoj seriji „B“. Bili ste učesnik i te utakmice?

To je bilo neprocenjivo iskustvo. Osim mene iz Novog Pazara u tom meču igrao je i Vasilije Prodanović. Naš tim bio je sastavljen od najboljih igrača Prve lige do 25 godina starosti. Pored nas u ekipi su bili i Damnjanović iz Proletera, Vujović i Stevanović fudbaleri Banata, Kostić i Lepović iz Kragujevca, golman BASK-a Ristić i centarfor „sokolova“ Rodoljub Paunović… Za Italijane igrali su momci iz serije „B“ starosti do 22. godine. Izgubili smo zasluženo 2:0. Njihova reprezentacija jeste bila mlada, ali to su sve fudbaleri koji su pozajmljeni timovima Druge lige od strane najboljih italijanskih klubova, poput Milana, Intera, Sampdorije, Lacija. Neverovatno kako kompaktno izgledaju na terenu, uz to igraju brz i jednostavan fudbal. Posebno me je oduševio krilni napadač Modene Paskuato. Zadovoljan sam ne samo što sam igrao tu utakmicu, već i kako sam je odigrao. Na terenu sam se pojavio u 55. minutu, kada sam zamenio Kostića. Kako je nešto ranije iz igre izašao i Rodoljub Paunović zauzeo sam mesto najisturenijeg napadača. Za to vreme imao sam dva sasvim solidna šuta prema golu Italijana. Bilo bi lepo kada bi se tradicija ovakvih utakmica nastavila. Postoje najave da bi uskoro mogao da se održi turnir drugoligaških reprezentacija Nemačke, Italije, Španije i Srbije. To bi bilo sjajno.

Za igrača sa brojem 14 (Admir Kecap) u plavo-belom dresu interesovanje su pokazivali neki domaći, ali i inostrani klubovi. Koliko u tome ima istine?

Bilo je ozbiljnih razgovora sa jednim klubom koji u našoj Superliga ne igra epizodnu ulogu. Sada je to prošlost. Međutim, moja velika, ali mnogo velika želja je da sa Novim Pazarom zaigram u društvu najboljih klubova naše zemlje. Mislim da mi je dečački san ostvarljiv već u ovoj godini.

Koliko će u trci za dva mesta koja vode u Superligu imati značaja predstojeći međusobni susreti Novog Pazara, Radničkog iz Kragujevca i BASK-a?

Pre svega, mislim da još uvek imamo dobre izglede da dostignemo dva odbegla tima na tabeli. Takođe, nisam siguran da će međusobni susreti ova tri tima razrešiti dilemu o putnicima u elitu. To jesu bitne utakmice, ali ima još mnogo dobrih timova u ovoj ligi. To je najbolje pokazao Proleter protiv nas, kao i Sinđelić pobedivši Radničkog i BASK. Biće još iznenađenja do kraja prvenstva.

Čekajući Mladost iz Lučana

U trećoj uzastopnoj, a ukupno četvrtoj pobedi na gostovanjima ovog proleća, fudbaleri Novog Pazara ubedljivo su u Požarevcu savladali Mladi radnik 4:0. Mrežu domaćina pogodili su Đalac u 9. i 58. minutu, Spasojević u 44. i Kecap u 88. minutu. Sutra Novi Pazar dočekuje Mladost iz Lučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari