Senatori Hilari Klinton i Barak Obama podelili su narod u 24 države na preliminarnim izborima na Superutorku, ostavljajući demokratsku predsedničku nominaciju više nego ikad gotovo neuhvatljivom. S druge strane, posle Superutorka republikancima je sve izvesnija šansa da ostave po strani unutrašnje podele i ujedine se oko jedne nominacije, senatora Džon Mekejna.

Senatori Hilari Klinton i Barak Obama podelili su narod u 24 države na preliminarnim izborima na Superutorku, ostavljajući demokratsku predsedničku nominaciju više nego ikad gotovo neuhvatljivom. S druge strane, posle Superutorka republikancima je sve izvesnija šansa da ostave po strani unutrašnje podele i ujedine se oko jedne nominacije, senatora Džon Mekejna. Kako je Mekejn zabeležio pobede u najnaseljenijim državama, među kojima je i Kalifornija, i prikupio veći broj delegata u svoju korist, sve je bliži svom cilju u borbi protiv glavnog rivala Mita Romnija iz Masačusetsa.

Pobede po državama

Vašington – Republikanac Džon Mekejn, osim Kalifornije, zabeležio je pobede i u Arizoni, Konektikatu, Delaveru, Ilinoisu, Misuriju, Nju Džersiju, Njujorku i Oklahomi. Njegov protivkandidat Majk Hakabi pobedio je u Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji. Mit Romni je dobio većinsku podršku u Masačusetsu, Koloradu, Minesoti, Montani, Severnoj Dakoti i Juti.

Klintonova je osvojila većinu u Kaliforniji, Masačusetsu, Nju Džersiju, svojoj državi bazi Njujorku, Arkanzasu, Arizoni, Oklahomi i Tenesiju, dok je Obama osvojio Alabamu, Aljasku, Kolorado, Konektikat, Kanzas, Delaver, Džordžiju, Ajdaho, Minesotu, Misuri, svoju bazu Ilinois, Severnu Dakotu i Jutu.

Kod demokrata Klintonova je osvojila podršku 582 delegata, nasuprot 765 za Obamu. Republikanac Mekejn osvojio je podršku 511 delegata, nasuprot 176 za Romnija i 147 za bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija. AP

Treći republikanski kandidat Majk Hakabi iz Arkanzasa naglasio je Romnijevu slabost spomenuvši seriju pobeda koje su ponovo skrenule pažnju na nezadovoljstvo koje konzervativci gaje prema Romniju.
Hakabijevo relativno snažno predstavljanje bilo je istovremeno i blagoslov i kletva za Mekejna. To je unelo malu notu neizvesnosti u republikansku trku i potencijalno odložilo dan kada će Mekejn proglasiti sebe za pobednika. Ipak, Hakabi je uspeo da otme mnoge glasove Romniju i time doprineo njegovoj sveukupnoj slabosti.
U demokratskom taboru Superutorak je bila noć potpune drame, kada su se milioni demokrata oštro podelili između dvoje kandidata pružajući im istorijski početak: šansu da nominaciju za trku za Belu kuću osvoji prva žena ili prvi Afroamerikanac. Bila je to noć kada ni Obama ni njegova rivalka nisu postavili čvrste temelje svojoj nominaciji, niti je i jedan od njih stekao jaku prednost, čime će izborna borba sasvim sigurno biti nastavljena i u nedeljama koje slede.
Mrtva trka za istočnu obalu Pacifika počela je objavljivanjem prvih rezultata iz Džordžije, kada su Obama i Hilari Klinton počeli da trguju pobedama na svakih 30 minuta. Preliminarni rezultati iz više država podizali su adrenalin u oba tabora. Tokom cele noći bilo je neizvesno ko će osvojiti podršku najvećeg broja delegata iz Kalifornije. Rano juče, međutim, Hilari je potvrdila pobedu u ovoj državi, što je podiglo moral njenom timu, budući da je ova država dugo bila kamen temeljac za uspeh kampanja demokrata.
Misuri se pokazala kao sasvim druga priča. Glasovi iz ove države bili su gotovo podjednako podeljeni između dvoje kandidata, ali se na kraju ispostavilo da Obama ima prednost za pola procenta. Obama je ostvario prednost i u Minesoti, a bio je veoma blizu Hilari u državi Nju Džersi. To mu je omogućilo da dobije podršku velikog broja delegata, čak i u državama u kojima je pobedu odnela Klinton. Kao u većini država, glasovi delegata pripadaju i jednom i drugom kandidatu zavisno od proporcije osvojenih glasova, procenjuje se da nijedan od kandidata neće steći izrazitu prednost i da će demokratski kandidat biti određen tek za četiri nedelje, posle ogledanja u Vašingtonu, Virdžiniji, Luizijani, Teksasu i Ohaju.
Rezultati Superutorka ukazuju da nijedan demokratski kandidat za sada nema značajno vođstvo, a Hakabi i Romni najavili su da ne odustaju od trke.
Sve ankete na biračkim mestima upućuju da biračko telo Obame u mnogim državama čine muškarci, belci, crni i omladina. Istraživanja su, pak, pokazala da tri osnovne baze Hilari Klinton čine žene, Hispanoamerikanci i stariji građani. Većina demokrata u mnogim državama veruje da je Hilari najpodesnija za šefa države, dok Obama među demokratskim biračima važi za osobu koja bi najbolje ujedinila zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari